Radar · Djurrätt

Späckhuggaren Lolita är död

Lolita, även kallad Toki, tillsammans med sin tränare under en föreställning på Seaquarium i Miami.

Späckhuggaren Lolita, som levt mer än 50 år i fångenskap i Miami, har dött. Tidigare i år beslutade Miami Seaquarium att släppa henne fri efter år av påtryckningar från djurrättsaktivister. Men planerna hann aldrig förverkligas.

Under ett par dagar uppvisade Lolita tydliga tecken på att något inte stod rätt till, skriver Seaquarium på sociala medier. Det visade sig vara problem med njurarna, och trots intensiv vård så gick hennes liv inte att rädda.

Lolita, eller Toki som hon den senaste tiden kommit att kallas, blev 56 år gammal. En späckhuggare kan leva i upp till 90 år, och när beslutet kom om att släppa henne fri tidigare i år hoppades och trodde många att hon skulle kunna klara en övergång till ett fritt liv och kunna återförenas med den späckhuggare som tros vara hennes mamma och som fortfarande lever. Lolita fångades när hon bara var fyra år gammal i havet utanför USA:s nordvästra kust och har sedan dess levt i en bassäng som är 26 meter lång och 11 meter bred.  

"Minnas hennes vackra själ"

Föreningen Friends of Toki skriver på sin hemsida:

”Toki var en inspiration för alla som hade turen att höra hennes berättelse och speciellt för Lummi-nationen (urfolk längs USA:s nordvästkust, reds anm.) som såg henne som sin familj. De som hade förmånen att umgås med henne kommer för alltid att minnas hennes vackra själ.”

Djurrättsorganisationen Peta ordförande Ingrid Newkirk skriver i ett uttalande om hur planerna på att släppa Lolita fri kom för sent.

”Lolita nekades till och med en minuts frihet från sina malande 53 år i fångenskap. PETA uppmanar familjer att hedra Lolitas minne genom att aldrig besöka marina parker och uppmanar Seaquarium att fortsätta med planer på att skicka delfinen som var Lolitas tankkamrat till en havsreservat, tillsammans med alla andra delfiner, innan dödssiffran stiger, och för SeaWorld att lära sig av denna tragedi och släppa späckhuggaren Corky, som har suttit fängslad i små tankar i nästan 54 år, innan hon delar Lolitas öde”, skriver hon enligt USA today.

Läs mer: 

Späckhuggaren Lolita ska släppas fri efter 53 år

Späckhuggaren Lolita fången i 50 år: ”Låt henne förenas med sin mamma”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV