Radar · Djurrätt

Späckhuggaren Lolita fången i 50 år: ”Låt henne förenas med sin mamma”

Späckhuggaren Lolita skildes från sin flock vid fyra års ålder.

Världen rasar mot att späckhuggaren Lolita hålls instängd i en liten bassäng i USA sedan 50 år. Men den svenska ägaren EQT slår ifrån sig. “Det skulle innebära dödliga risker att släppa henne fri.”

Över hela jorden hålls mängder av späckhuggare och delfiner i fångenskap, för att roa oss människor. Samtidigt växer kritiken mot att förpassa stora havslevande djur till små bassänger och tvinga dem uppträda för människor. Dokumentärer som The Cove (2009) och Blackfish (2013) har fått människor världen över att vakna upp och protestera.

Ett djur som engagerar extra mycket är späckhuggaren Lolita på Miami Seaquarium. Nu i helgen var det 50 år sedan hon skildes från sin flock och fångades in, då fyra år gammal. Något flera medier har uppmärksammat, bland annat lokala Miami New times. Späckhuggarhonor kan bli cirka 90 år, så Lolita kan ha många år kvar.

En av sommarens demonstrationer för att släppa Lolita fri
En av sommarens demonstrationer för att släppa Lolita fri. Foto: Peta Facebook

Lolitas mamma lever

Enligt Daniel Rolke, talesperson för föreningen Djurrättsalliansen, väcker Lolita mycket känslor dels för att hon är så pass gammal – 54 år – dels för att man har bra koll på Lolitas flock i det fria.

– Hennes mamma lever fortfarande och det gör även väldigt många av hennes syskon och släktingar. Mamman är ju över 90 år nu … De har spelat in ljudet från mamman och spelat upp det för Lolita i poolen. Hon blev såklart helt galen när hon hörde det, säger han.

En annan anledning till att just Lolita fått så mycket uppmärksamhet genom åren och krav på att friges är att hon hålls i en extremt liten bassäng. Enligt organisationen Peta är det den minsta tanken för späckhuggare i hela världen – bara cirka 24,4×10,7 meter.

Späckhuggare är sociala djur med starka band till flocken. Ändå har Lolita varit helt ensam sedan 1980 då hennes partner Hugo dog. Fortfarande uppträder hon i shower för publik.

Ursprungsbefolkning: "Stulit vår släkting"

Men trots flera decenniers protester från allmänheten är Lolita fortfarande fången. Det som skulle kunna ändra situationen är enligt Daniel Rolke att ursprungsbefolkningen Lummi har tagit till rättsliga medel.

Ursprungsbefolkningen kommer från området runt Seattle, och det var i havsområdet utanför staden, Salishhavet, som Lolita en gång levde i det fria. Totalt togs nästan 50 späckhuggare därifrån under 60- och 70-talen.

– Lummi ser späckhuggare som en del av sin familj och har stämt Miami för att de har stulit en av deras familjemedlemmar. De försöker få henne fri på det sättet, säger Daniel Rolke.

Sea World lyssnade på kritiken

Ett annat akvarium som fått mycket kritik på senare år är Seaworld i San Diego. Akvariet har tagit till sig av kritiken och valde för drygt fyra år sedan att lägga ned späckhuggarshowerna. 2018 meddelande parken att man slutar föda upp späckhuggare. Ett resultat av dokumentären Blackfish från 2013 som avslöjade extrema grymheter på Seaworld.

Sea World har stoppat späckhuggarshower efter skarp kritik
Sea World har stoppat späckhuggarshower efter skarp kritik. Foto:  Neonbrand / Unsplash

Men hur ska det gå för Lolita? Sedan 2019 ägs Miami Seaquarium av det svenska riskkapitalbolaget EQT, via Parques reunidos som har flera parker.

Ägaren: "Stora risker med att flytta Lolita"

Syre frågade kommunikationschefen Daniel Ketema hur de ställer sig till att frige Lolita eller åtminstone förbättra hennes förhållanden i parken. Vi fick följande svar per mail:

“Vi är medvetna om att Lolitas situation berör många och detta gäller även Parques reunidos. Djurens hälsa och omsorg är av yttersta vikt för Parques reunidos och de följer de högsta standarderna kring säkerhet och omsorg. Parques reunidos har utvärderat olika alternativ för att säkerställa och förbättra Lolitas välbefinnande. Man har även tagit del av expertråd från både hennes egna veterinärer och externa specialister. Baserat på dessa råd skulle en flytt av Lolita medföra stora hälsorelaterade (och till och med dödliga) risker med tanke på hennes ålder. Givet de rådande omständigheterna har man därför kommit fram till att Lolitas skötsel kan utföras bäst i hennes nuvarande miljö.”

Men här går uppfattningarna isär.

– Det finns en plan för hur Lolita skulle kunna pensioneras i frihet som flera forskare och före detta delfintränare tagit fram. Även finansieringen är klar. Det är egentligen bara att få henne fri som fattas, säger Daniel Rolke.

Här kan man skriva under en namninsamling för att frige Lolita.

Läs också: Ingen frihet i sikte för Kolmårdens delfiner, Syre 3 juli 2020

Fotnot: Miami Seaquarium håller sedan slutet av juni stängt på grund av coronapandemin.

Späckhuggare och delfiner är släkt

Späckhuggare och delfiner tillhör familjen Delphinae och är alltså släkt.
Späckhuggare lever i alla världens hav; utanför Norges kust finns cirka 1500 och nästan varje år kan de ses utanför Sveriges västkust.
Honor kan leva upp till cirka 90 år och hanar till 40 år.
Späckhuggare kommunicerar med akustiska signaler och olika sorters späckhuggare har olika språk.
Den sociala organisationen varierar mellan populationer. Det vanligaste är matriarkala grupper där både honor och hanar stannar i sin moders flock hela livet.
Antalet späckhuggare i världen är okänt.
Källa: Världsnaturfonden WWF