Radar · Djurrätt

Späckhuggaren Lolita ska släppas fri efter 53 år

Lolita har spenderat mer än 50 år av sitt liv i en liten bassäng på akvariet i Miami.

I mer än 50 år har späckhuggaren Lolita hålls instängd i en liten bassäng på akvariet i Miami. Men efter omfattande protester från djurrättsorganisationer har akvariet nu beslutat att släppa henne fri – inom två år.

”Lolita kommer att få omvårdnad av högsta kvalitet medan teamet arbetar för att göra flytt möjlig under de kommande 18 till 24 månaderna,” sa Miami Seaquarium i ett uttalande i torsdags, rapporterar CNN.

Lolita fångades in 1970 från havet i nordvästra USA. Då var hon fyra år gammal. Sedan dess har hon uppträtt på Miami Seaquarium, fram tills att hon pensionerades förra året.

Men hon hålls fortfarande i en bassäng som är 26 meter lång och 11 meter bred, något som väckt mycket kritik. Djurrättsorganisationernas kampanjer för att få henne frisläppt har pågått länge, och intensifierades 2020 när hon levt exakt 50 år i fångenskap, samt förra året då hon fick gå i pension.

Kan få återförenas med sin mamma

Men en späckhuggare kan leva i upp till cirka 90 år, och förhoppningarna är att Lolita i och med frisläppandet ska kunna återförenas med sina familjemedlemmar.

– Hennes mamma lever fortfarande och det gör även väldigt många av hennes syskon och släktingar. Mamman är ju över 90 år nu … De har spelat in ljudet från mamman och spelat upp det för Lolita i poolen. Hon blev såklart helt galen när hon hörde det, sade Daniel Rolke, tidigare talesperson för Djurrättsalliansen, till Syre för tre år sedan när Lolitas 50 år som fånge uppmärksammades.

Planen för Lolita nu är att flygas över landet och inhysas i en naturlig havbukt, avgränsad med nät, i delstaten Washington, där hon kommer att övervakas och läras att fiska efter årtionden av att ha matats av sina skötare.

Vissa menar att det är riskfyllt att släppa ut en späckhuggare efter så lång tid i fångenskap. Samtidigt är förhoppningarna bland de som förespråkar en flytt stora.

– Jag vet att Lolita vill ta sig ut i fritt vatten. Jag bryr mig inte om vad någon annan säger om det. Hon har levt det här långa livet för att få den här chansen och min enda uppgift nu är att hjälpa den här späckhuggaren till frihet, säger affärsmannen Jim Irsay, en av de som finansierar flytten, till CNN.

Läs mer: 

Späckhuggaren Lolita fången i 50 år: ”Låt henne förenas med sin mamma”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV