Radar · Miljö

Aktion stoppade flygbränsle på väg till Arlanda

Aktivister från Extinction rebellion stoppade flygbränsle på väg till Arlanda flygplats.

Under lördagsförmiddagen tog sig aktivister från Extinction rebellion in på ett spårområde och blockerade tågtrafik med flygbränsle från att ta sig vidare mot Arlanda flygplats.

– Bakom oss har vi ett tåg med namnet Green cargo, och det är ju någonting fantastiskt, för vad de fraktar är alltså fossila bränslen till flyget, till flygplatsen, och det gröna i det hela är alltså tåget som fraktar de här livsfarliga bränslena – de drivs med el, säger en av aktivisterna som deltog i aktionen i livesändningen från Extinction rebellions facebooksida.

I ett pressmeddelande skriver nätverket att det är den andra aktionen av sitt slag som de genomför på flygbränsletågterminalen, som ligger söder om Märsta.

– Vi genomförde en aktion mot flygbränsleleveranserna i februari i år, och eftersom flygets klimatskadliga utsläpp fortsätter så behöver också motståndet fortsätta. Efter att det precis varit den varmaste augustimånaden och den varmaste julimånaden någonsin globalt så är aktioner mot flyget inte bara motiverat utan rentav livsnödvändigt, säger Björn Paxling från Extinction rebellion. 

Aktionen är en av de många aktiviteter som sker under aktionsveckan Week of action och budskapet är riktat till politikerna.

– I slutet på 2022 meddelades att regeringen satsar en miljard på ökat vägunderhåll, där 750 miljoner kronor togs från järnvägsunderhållet. Nyligen gick de ut med att det statliga bidraget för driftstöd till kommunala och privata flygplatser kommer dubbleras under 2024. När regeringen gör allting fel måste någon försöka ställa saker tillrätta, exempelvis genom att stoppa leveranser av flygbränsle, säger Esther Hauer från Extinction Rebellion i pressmeddelandet.

Läs mer:

Klättrande aktivister intill Slussen i Stockholm

Nu startar aktionsvecka för klimatet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV