Radar · Miljö

Klättrande aktivister intill Slussen i Stockholm

Banderoller från flera organisationer och rörelser blev upphängda under lördagens klätteraktion.

Klättrande aktivister hängde under lördagsmorgonen upp banderoller från en rad olika organisationer på den lodräta klippväggen ovanför Stadsgårdsleden intill Slussen i Stockholm. Det hela är en del av en aktionsvecka som över hundra organisationer och folkrörelser i Sverige deltar i.

– Sveriges regering vill att grundskolelärare och sjuksköterskor ska börja jaga asylsökande. Men då måste jag som mellanstadielärare meddela att jag mycket hellre jagar klimatbovar. Eller åtminstone gör vad jag kan för att uppmärksamma att hotet sitter i Rosenbad – inte i mitt klassrum, säger Matilda Åhall som rest från Göteborg för att delta i klättringen, i ett pressmeddelande.

Mellan den 15 och 22 september pågår Week of action for social and climate justice runtom i landet. Till klätteraktionen på lördagsmorgonen kommer klättrare från flera olika håll i Sverige och de hängde upp banderoller från bland annat Ta Tillbaka Framtiden, Fridays for future, Teachers Rebellion, Allt åt alla, Greenpeace, Pull the Plug, Rebellmammorna och Extinction Rebellion.

– Hela veckan handlar om att visa att vi är många som strävar åt samma håll. Det kan uppfattas som att vi folkrörelser ibland har olika agendor och mål men klimaträttvisa är en gemensam nämnare för enormt många människor, säger Magnuz Engardt, en av klättarna, i ett pressmeddelande.

Polisen ingrep inte fysiskt

Redan efter en stund anlände polisen till platsen och meddelade att aktivisterna kan komma att misstänkas för olaga intrång. Detta då området är en byggarbetsplats. Men för att inte äventyra klättrarnas säkerhet valde både polisen och väktarna på plats att inte ingripa fysiskt.

Jonaz Björk från Extinction rebellion och presskontakt på platsen säger till Syre att klättrarna strax innan lunchtid hade avslutat själva aktionen och hängt upp 19 banderoller, men befann sig kvar på stenkanten utanför muren. Polisen hade under tiden lämnat platsen.

– Just nu ser jag att en av våra klättrare uppehåller väktarna. Nu är det en som obemärkt lämnar platsen. Och nu är nummer två på väg bort. Vi tömmer aktionsplatsen!

Han tillägger att klimataktivisterna alltid tar ansvar för sina handlingar och lagliga påföljder.

– Men just nu är det ingen polis på plats.

Att aktionen kan vara olaglig är gruppen medveten om, men de menar att det demokratiska utrymmet inte är rättvist fördelat från första början.
 
– Alla har inte tillgång till annonsbudgetar, reklamtavlor eller fullsatta presskonferenser. Men vi måste få höras och märkas ändå. Den nuvarande regeringen avvecklade ju också Miljödepartement bland det första de gjorde, så nu får väl folket agera miljödepartement istället, säger Nora Hansson, även hon från Göteborg, i pressmeddelandet. 

Gruppen har tidigare genomfört andra klätteraktioner och poängterar att alla är erfarna klättrare som förberett sig noga och har specialanpassad utrustning.

Slussenområdet är ett område där många människor passerar varje dag.

– Det har varit många som stannat till och tittat, vinkat och applåderat, säger Jonaz Björk.

Läs mer: 

Nu startar aktionsvecka för klimatet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV