Radar · Djurrätt

Kartläggning: Flera grupper bakom hoten mot djurskyddshandläggare

Så här såg det ut när polisens bombtekniker (i grön dräkt) och räddningstjänstens kemdykare (i silverfärgad dräkt) var på plats vid länsstyrelsen i centrala Malmö i mars efter att ett brev med vitt pulver hade mottagits.

Länstyrelsernas djurskyddshandläggare har varit utsatta för hot och attacker, däribland de uppmärksammade pulverbreven som skickades i mars till länsstyrelsernas kontor. Bakom hoten står olika nätverk knutna till missnöjda djurägare, rapporterar SVT nyheter.

Det var 19 olika länsstyrelser som fick ett mystiskt pulver skickat till sig under mars. Detta ledde till att dessa fick stängas ned under tiden polisen analyserade pulvret, som visade sig vara ofarligt. Pulverbreven är bara en del av vad som verkar vara en systematisk kampanj som bedrivs av vissa nätverk och grupper på Facebook.

Det pågår fortfarande 21 förundersökningar om breven, samordnade av polisens Nationella operativa avdelning (Noa), enligt SVT.

Syre har tidigare skrivit att Länsstyrelsen i Stockholm har bett regeringen att skärpa skyddet för tjänstemän som arbetar på djurskyddsavdelningen genom anonymisering av personernas namn och införandet av ett tjänstenummer. Det efter att medarbetarna mottagit hot och hängts ut med namn och bild på sociala medier.

– Syftet är att minska de anställdas exponering för hot, våld, trakasserier och påverkansförsök, och därmed öka deras möjligheter att utföra sina arbetsuppgifter under så trygga förhållanden som möjligt, sade Håkan Larsson, säkerhetschef på myndigheten, till Syre i april.

Kartläggning

SVT nyheter har nu genomfört en kartläggning av nätverken bakom hoten. En del av hoten verkar komma från missnöjda djurägare som fått sina djur omhändertagna eller tycker att länsstyrelserna är för hårda i sina bedömningar.

Vissa mer aktiva personer sprider anklagelser i nätforum och skickar hotfulla meddelanden. Grupperingarna har kopplingar till varandra och vissa stöttar och hjälper djurägare som har förlorat sina djur. Ofta handlar det om ärenden där länsstyrelserna anser att djurägare har brustit i reglerna. En av de mer aggressiva grupperna på Facebook är “Stoppa länsstyrelsen”, som enligt SVT drivs av en man och en kvinna bosatta i Stockholm.

Det finns även personer som åker ut till länsstyrelsers kontor och hotar personalen och samtidigt videofilmar för att sedan dela videorna på sociala medier.

Hoten och konfrontationerna har lett till att många av djurskyddshandläggarna mår dåligt och att sjukskrivningarna ökat. På Länsstyrelsen i Västmanland har personalen fått motta spott och skällsord flera gånger.

– Det är klart att det är lite läskigt. Oavsett vad vi gör i ett ärende så kommer någon vara missnöjd, säger djurskyddshandläggaren Alexandra Röjder till SVT.

"Vi ska stoppa Länsstyrelsens lagbrott
"Vi ska stoppa Länsstyrelsens lagbrott. Straff ska utdömas". Så skriver Facebookgruppen Stoppa Länsstyrelsens övergrepp och ber om att folk ska swisha pengar. Foto: Skärmdump

Kritik mot granskning

En av grupperna på Facebook som är kritiska mot att djur omhändertas av djurskyddshandläggare är ”Stoppa Länsstyrelsens övergrepp”. Där kritiseras SVT:s granskning som ensidig, ”Förutom att inslagen är vinklade, partiska och drivna av en agendabaserad tes att Länsstyrelsen skulle utsättas för hat och hot så håller de en så usel teknisk kvalitet att alla kan se hur det klipps och klistras i inslagen. Inga följdfrågor ställs till länsstyrelse som exempelvis statistik på arbetsmiljöanmälningar mm”, skriver administratörerna i ett inlägg.

Veterinärer hotas

En annan yrkesgrupp som har utsatts för hot från samma typ av grupper av uppretade djurägare är veterinärer. Trakasserierna har lett till att allt fler veterinärer undviker att jobba på djurklinikerna och hellre söker sig till administrativa tjänster, rapporterade TT förra året. Detta har lett till en veterinärbrist i landet, något som i sin tur hotar att öka lidandet för djur när de inte får hjälp i tid.

– Man är väldigt utsatt som veterinär och det påverkar det psykiska måendet. Vi tror att om allmänheten fick en bättre och mer samlad bild av djursjukvård så skulle det minimera svåra diskussioner om pengar i samband med vård, hat, hot och uthängningar på sociala medier, säger Tove Särkinen, kommunikations- och redaktionsansvarig veterinär på Svenska Veterinärförbundet, till TT.

Läs mer om hoten mot länsstyrelsen i Stockholm:

Läs mer om hoten mot veterinärer:

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV