Radar · Djurrätt

Arga djurägare hotar tjänstemän som jobbar med rovdjursfrågor

Polis och ambulans på plats vid länsstyrelsen i Stockholms län i centrala Stockholm i mars efter att någon form av pulver i kuvert hittats.

Länsstyrelsen i Stockholms län vill att regeringen ska stärka skyddet för myndighetens medarbetare som jobbar med rovdjur och djurskyddsfrågor. Det efter att tjänstemännen har hotats och trakasserats av djurägare.

Angreppen mot medarbetare på Länsstyrelsen i Stockholms län har ökat i både omfattning och allvar under senare tid. Det gäller framförallt tjänstemän som arbetar inom frågor som rör rovdjur och djurskydd, samt offentlig kontroll av djurskyddsfrågor.

Nu vill myndigheten att regeringen ska göra en författningsöversyn så att reglerna kan ändras gällande medarbetarnas privata kontaktuppgifter.

– Den författningsöversyn som länsstyrelsen efterlyser bör vara inriktad mot att öka skyddet för de anställdas personliga uppgifter, såsom privata kontaktuppgifter och uppgifter om närstående, men även att värna den offentliga verksamheten, skriver Håkan Larsson, säkerhetschef på myndigheten, i ett mail till Syre.

Han menar att översynen bör undersöka om det i vissa fall kan vara motiverat att skydda de anställdas namn genom att använda tjänstenummer.

– Syftet är att minska de anställdas exponering för hot, våld, trakasserier och påverkansförsök, och därmed deras möjligheter att utföra sina arbetsuppgifter under så trygga förhållanden som möjligt.

Hängs ut med bild

Anställda på myndigheten har blivit uppsökta i hemmet av djurägare, fått olika meddelanden på privata telefoner och har kartlagts. Vid flera tillfällen har anställda hängts ut med namn, och i vissa fall bild, på sociala medier, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

–  Angrepp på länsstyrelsens anställda har skett genom direkta eller indirekta hot och trakasserier, ofta i syfte att påverka tjänstemannens yrkesutövning negativt eller störa dennes personliga frid.

Pulverattack

I mars skickades ett mystiskt pulver till arton länsstyrelser i Sverige. Pulvret konstaterades ofarligt men uppfattades ändå som ett hot mot myndigheterna. Fallet är fortfarande en gåta men enligt uppgifter till Aftonbladet ska ett av breven ha undertecknats av ”Sveriges djurägare” och innehållit formuleringar om att länsstyrelsen missbrukar sin makt och begår övergrepp mot djurägare. Polisen har inte velat kommenterade uppgifterna, skriver TT.

Hör er begäran till regeringen att stärka skyddet samman med de paket som skickades till länsstyrelserna?

– När det gäller brevet med pulver som skickades till Länsstyrelsen i Stockholm så pågår en polisutredning, varför jag hänvisar till den, säger Håkan Larsson.

Vet ni vilka som ligger bakom hoten och har ni gjort polisanmälan?

– I vissa fall gör vi det och i andra gör vi det inte. Vi har gjort polisanmälan och vidtagit åtgärder för att skydda personal och verksamheten.

Han berättar vidare att myndigheten tycker att det är oacceptabelt att medarbetarna ska utsättas för hot, trakasserier eller våld i arbetet eller på fritiden

– För den som blir utsatt kan man förutsätta att det ger upphov till negativa upplevelser.

Varför vill ni införa tjänstenummer, finns det inte risk för en anonymisering av tjänstemännen?

– Genom att införa en möjlighet att ange ett sådant tjänstenummer i dokumentationen i ett ärende uppstår det en viss tidsutdräkt från det att den enskilde läser dokumentationen med tjänstenumret till dess att han eller hon kan ta del av tjänstemannens namn genom att till exempel ringa till länsstyrelsen, säger Håkan Larsson och fortsätter:

– Tjänstemannen är således inte anonym i ordets rätta bemärkelse, utan det finns en tydlig och nödvändig spårbarhet. Om den som är part i ärendet vill klaga eller påkalla en granskning av det inträffade, försvåras detta inte överhuvudtaget eftersom tjänstenumret identifierar länsstyrelsens anställde.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV