Radar · Inrikes

Nazister hotade dragshowmusikal

Teatersällskapet Bland drakar och dragqueens genomförde sin föreställning trots hot.

En dragshowmusikal för barn som just nu turnerar i Sverige möttes under lördagen av en avspärrad entré till Folkets hus i Jönköping samt hotfulla budskap från Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Föreställningen genomfördes trots hotbilden för fulla hus.

Dragshowmusikalen för barn, ”Lilla Jag och Drakarnas drottning”, som just nu turnerar runtom i Sverige möttes innan lördagens föreställning i Jönköoing av en avspärrad entre och hotfulla budskap från den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Polisen tillkallades och trots hoten så genomfördes föreställningen för en fullsatt lokal.

Petter Wallenberg, grundare av teatersällskapet samt regissör av musikalen säger i ett pressmeddelande att detta inte är första gången som sällskapet utsätts för hot från nazister.

”Först och främst vill jag vill vara ytterst tydlig med att vi aldrig ställt in enda föreställning och kommer fortsätta vår folkparksturné i hela landet, trots hotet”, säger han.

Musikalen handlar om en liten drake och budskapet är att människor ska vara snälla mot varandra, fortsätter han.

”Men tyvärr så finns det extrema krafter som vill stoppa detta och skapa otrygghet.”

Teatersällskapet Bland drakar och dragqueens grundades 2017 och var först i Sverige med konceptet att dragshowartister läser sagor för barn. Ett koncept som bland annat väckt förargelse hos vissa politiker från Sverigedemokraterna och ytterhögermedier. Såväl teatersällskapet som bibliotekarier har fått ta emot hot i samband med sagostunder. 

Samtidigt har teatersällskapet vunnit flera priser, såsom Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris. De har också yfts fram som Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet.

”Vi har utsatts för hatstormar, med trakasserier och hot om att utsätta oss för våld. Det är fruktansvärt att det är så här i Sverige 2023. Men vi viker oss aldrig för hoten. Vi fortsätter att kämpa för ett fritt kulturliv och ett demokratiskt samhälle, där alla barn kan växa upp utan hat och otrygghet, en glittrande musikal åt gången”, säger Petter Wallenberg.

Läs mer: 

En gripen efter oroligheter vid sagostund med drag queen

Glitter på biblioteket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV