Radar · Nyheter

En gripen efter oroligheter vid sagostund med drag queen

Genrebild.

En person har gripits i samband med en sagostund med en drag queen utanför Tate Britain art gallery i London. Demonstranter och motdemonstranter hade samlats vid tillställningen och rykt ihop. Fem personer ska också ha tagit sig in i galleriet.

Drag queen-artisten Aida H Dee höll på lördagen en sagostund för barn på Tate britain art gallery när demonstranter samlades med budskap som ”inga draq queens för barn” och ”lämna våra barn ifred”. Även motdemonstranter under parollen ”stå upp mot rasism” hade samlats. Ett 30-tal demonstranter på vardera sida rök ihop. En person har gripits för rasistiska förolämpningar riktade mot en polis. Ingen uppges skadad, rapporterar BBC.

På Twitter meddelade Aida H Dee att sagostunden kunde genomföras, men att fem personer lyckades ta sig in i galleriet och skapade störningar i en annan del av byggnaden.

Internationell trend av trakasserier

Händelsen i London följer en trend runt om i världen med hbtq-fientliga protester i samband med sagostunder. I USA har högerextrema organisationer som Proud boys den senaste tiden riktat sina aktioner mot evenemang kopplade till feministiska rörelser och hbtq-rörelsen, och i synnerhet mot transpersoner.

Den 26 juni samlades maskerade aktivister i Proud boys i svartgula uniformer utanför ett bibliotek i Nevada, där drag queens höll en lässtund. De höll plakat som anklagade de närvarande för att antasta barn och skrek till föräldrar att de var ”sjuka”. En aktivist närmade sig byggnaden beväpnad och skapade panik bland åhörarna, bland dem barn.

I Texas genomfördes liknande aktioner mot ett bibliotek, en aktivist var öppet beväpnad med en pistol, samtidigt som andra aktivister hade militärutstyrsel och pepparsprej.

Ett bibliotek i Kalifornien stormades av Proud boys-anhängare som skrek homofobiska slagord.

En rapport från den brittiska antirasistiska organisationen Hope not hate, konstaterade i en rapport förra året att ”transpersoner nu är det huvudsakliga målet för våldsamma och högerextrema grupper. Några av de mest extrema fascistorganisationerna är också aggressivt transfobiska och i en del fall har de omvandlat sina idéer till handling”

SD drivande mot sagostunder

Trenden har även kommit till Sverige där Sverigedemokraterna och ytterhögerns medier varit drivande.

Dem 16 november rapporterade SVT att en anställd på stadsbiblioteket i Malmö utsatts för dödshot efter en sagostund.

I december stoppade Sverigedemokraterna i Trelleborg en sagostund med dragartister. En vecka senare körde kulturnämnden över Sverigedemokraternas beslut och sagostunder kunde bokas in. I Kalmar har Sverigedemokraterna kallat sagostunder med drag queens för ”motbjudande” och argumenterat för att ställa in dem, rapporterar QX. 

Sverigedemokraterna i Kalmar fick stöd av den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Björn Söder. Kampanjerna mot sagostunderna har eldats på av bland annat den till Sverigedemokraterna närstående och rasistiska sajten Samnytt, som profileras av SD-profilen Kent Ekeroth. Sajten har bland annat spridit desinformation om sagostunderna och innehållet i dem.

Pride i skottlinjen

I Sverige har i synnerhet pride varit i fokus för högerextrema grupperingars utfall. Aktivister i Nordiska motståndsrörelsen har dömts för våldsamma attacker mot pride. Från sverigedemokratiska företrädare kommer regelbundet homofobiska utspel. I förarbetet till sin självbiografi Satis polito skrev partiledaren Jimmie Åkesson att Jonas Gardell representerar ”böglobbyn” och ”de smaklösa figurerna i Prideparaden”.

Syre har tidigare rapporterat att den dåvarande SD-politikern i Uppsala Simon O Petterson som på den högerextrema sajten Insikt 24 krävt restriktioner mot pride. Han kallade den ”homosexuella livsstilen” för ”destruktiv”.

– Det skulle vara en enkel grej, med covid kunde man ju ta till hur hårda restriktioner som helst. Det skulle vara en enkel grej att ha restriktioner mot pride i det här läget”, sa Petterson om sitt krav på restriktioner till Syre.

– Sverigedemokraterna är det parti i Sverige som varje dag tar kampen, inte för att hissa pride-flaggan, inte för att säkra folks mänskliga rättigheter och friheter, utan för att hala regnbågsflaggan. Motarbeta att RFSL och RFSU ska få vara i skolor och motarbeta stöd till transjourer till exempel, sade Elias Fjellander, förbundsorsordförande för RFSL Ungdom om chefredaktörens utspel.

Sverigedemokraterna har uppmärksammats för hbtq-fientlig politik i Europaparlamentet. Partiet har lagt ned sina röster när unionen fördömt diskriminerande lagar riktade mot hbtq-personer i Ungern och Polen. När EU röstade igenom en resolution om att regnsbågsfamiljer ska erkännas i hela EU och att samkönade äktenskap ska erkännas så lade Sverigedemokraterna återigen ned sina röster.

Sverigedemokraterna lade även ned sina röster när EU-parlamentet utropade unionen till en frihetszon för hbtq-personer förra året.

Läs mer:

SD-politiker vill se restriktioner mot pride: ”Destruktiv livsstil”

Motstånd mot hbtq och kvinnors rättigheter mobiliserar extremhögern