Radar · Basinkomst

Dokumentär skildrar människorna som fick basinkomst i USA

I dokumentärfilmen It's basic följer filmaren och regissören Marc Levin olika personer som har deltagit i basinkomstprojekt i USA.

Det är 2017 och en nyvald borgmästare för staden Stockton i Kalifornien väljer att satsa på ett basinkomstprogram. Beslutet väcker starka känslor i USA. I den nya dokumentärfilmen It’s basic får vi möta några av de som deltog och hur den extra inkomsten förändrade deras liv.

Michael Tubbs är ung, svart och nybakad borgmästare. Men det hindrar honom inte från att dra igång USA:s första program för basinkomst. Runt 125 personer deltar till slut i projektet som kom att bli startskottet för en mindre revolution i landet.

Ersättningsnivån låg på 500 dollar i månaden, och även om det är långt ifrån vad som menas med en basinkomst ledde de extra pengarna till stora förändringar för deltagarna. Några passade på att betala sjukhusräkningar, fixa tänderna, gå ned i arbetstid eller satsa på en kvällskurs för att förbättra och förändra livet för sig själva och sina familjer.

Trots kritikernas invändningar visade det sig att pengarna inte gick till lyxkonsumtion och droger. Michael Tubbs fick motta dödshot för att han lanserat projektet.

Världspremiär på Tribeca

Den här utvecklingen skildrar dokumentärfilmen It’s basic, skapad av Marc Levin och som har premiär på filmfestivalen Tribeca som just nu pågår i New York. Michael Tubbs är filmens exekutiva producent och har varit delaktig i att dess tillkomst.

— I över fyrahundra år har vi blivit matade med ett narrativ om att de som har en förmögenhet har det på grund av hårt arbete, och de som inte har förmögenhet saknar pengar för att de är lata och inte förtjänar det. Det narrativet är en lögn, säger Michael Tubbs till The Guardian.

En röd tråd i filmen är de olika människornas öde och det kommer att visa sig att 500 dollar trots allt gör stor skillnad när man står på botten av samhället, eller nästintill. Senare har mer än hundra andra städer i USA startat liknande program. Under covid-pandemin var det rentav den amerikanska regeringen under Donald Trump som delade ut pengar till alla medborgare. 

Våldet minskade

Stockton, som var en stad plågad av våld och kriminalitet, såg en minskning av mord med 40 procent från 2018-2019.

Michael Tubbs förlorade det senaste valet men är starkt förknippad med basinkomst. Han är en av grundarna till organisationern Mayors for guaranteed income och arbetet med införa basinkomstprojekt på fler platser fortsätter.

Pendeln har svängt, menar Michael Tubbs, som tillsammans med regissören Marc Levin tyckte det var viktigt att visa hela spektrumet av de olika deltagarna i dokumentären.

Prisbelönt regissör

Några familjer som vi får möta i filmen är en kvinna med sitt nyfödda barn som hotas av hemlöshet, en ensamstående pappa som tidigare undervisade på universitet och en hårt arbetade familjefar som har lyckats gå ned i tid för att tillbringa mer tid med sin familj. 

En rad andra basinkomstprogram från runt om i USA dokumenteras också i filmen. Några av dem har olika fokus, bland annat på flyktingar.

En första trailer har släppts och går att se på Youtube. Marc Levin har tidigare vunnit priser i Cannes, flera Emmys och Peabody-priset, rapporterar Variety. Han har tidigare skildrat Stockton i filmen Stockton on my mind, som visades på HBO. 

Läs mer:

Basinkomst ledde till att fler jobbade heltid

Basinkomst testas i Kalifornien