Radar · Miljö

Extremvärmen fortsätter – röda varningar och stängda turistmål

Utanför Parthenontemplet på Akropolis i Aten svettas turisterna.

Extremvärmen fortsätter i södra Europa, med röda varningar i 16 italienska städer, ett stängt Akropolis i Aten och stor risk för nya Europeiska värmerekord under helgen.

Extremvärmen med varm luft från Afrika som fått namnet Cerberus (det trehövdade monstret i Dante Alighieris Inferno) fortsätter att lamslå södra Europa. I Italien har en röd varning utfärdats i 16 städer, däribland Rom, Florens och Bologna. Det innebär ökad risk inte bara för sårbara grupper och myndigheterna avråder från att vara ute i direkt solljus mellan klockan 11 och 18 på dagen, rapporterar bland annat BBC.

I Grekland har temperaturerna nått 40 grader och något över de senaste dagarna och under fredagen stängdes Akropolis under de varmaste timmarna på dagen, något som upprepades också under lördagen.

På flera håll i såväl Grekland som Italien har turister rapporterats kollapsa i närheten av turistattraktioner. Många av platserna är extremt varma och turister tillhör en grupp som många gånger är ute just mitt på dagen.

I Grekland har röda korset delat ut vattenflaskor till människor som känner yrsel och svaghet i värmen.

Stänger ute värmen

För lokalborna är höga temperaturer i juli ingen nyhet, även om temperaturerna tenderar att slå rekord år efter år. 75-åriga Romeo Fabrizi från Rom tar det hela med ro och lyssnar på uppmaningarna om att inte gå ut mitt på dagen.

– Vi brukar vädra ut huset på morgonen innan det blir för varmt, och sen gäller det att stänga fönster och persienner under dagen, så att man håller värmen ute och det inte blir en växthuseffekt, säger han över telefon till Syre.

Han medger att det ändå blir svårare att sova när nattemperaturerna uppgår till 27 grader.

– Men som tur är har Rom lite luft som kommer in från havet. Det brukar bli värre i till exempel Florens, säger han.

Nyligen beräknade forskare i Spanien att så många som 61 000 personer kan ha dött på grund av förra årets värmebölja. Antalet dödsfall per miljon invånare var högst i Italien: 295 per miljon, följt av Grekland (280), Spanien (237) och Portugal (211).

– Vi är en gammal befolkning, säger Romeo och konstaterar att myndigheterna ger många tips till äldre, så som att äta mycket frukt och grönsaker. 

– De innehåller mycket vatten, och många äldre känner inte törst på samma sätt.

Klimatförändringarna påverkar

Förra året kunde värmeböljan över Europa kopplas till klimatförändringarna. Studier visade att den gjorts 20 gånger mer sannolik att inträffa på grund av klimatförändringar och ökande genomsnittstemperaturer. Någon liknande studie över årets värmeböljor har ännu inte gjorts. Men Nicola Maxey från Met office, Storbritanniens nationella vädertjänst, säger till Sky News att temperaturrekord och genomsnittstemperaturer hänger ihop.

– Vad vi har är att basnivån för värme är högre så vi ser ökade nivåer av värme på grund av klimatförändringar, så när du får en värmebölja är temperaturerna som värmen når (högre).

Prognoserna för de närmsta dagarna visar att värmerekord kan komma att slås på flera håll i Sydeuropa. På Sicilien och Sardinien kan det bli temperaturer omkring 48 grader. Det nuvarande europeiska värmerekordet uppmättes till 48,8 grader på Sicilien för två år sedan.

Även i länder i centrala Europa har ovanligt höga temperaturer uppmätts, däribland Tyskland, Tjeckien och Polen.

Samtidigt har också delar av USA, Kina, Nordafrika och Japan drabbats av värmeböljor. Andra länder, såsom Sydkorea, har drabbats av häftiga skyfall

Läs mer: 

Extremhetta i Europa – över 40 grader varmt

Över 60 000 döda i fjolårets värmebölja

Klimatextremer förbryllar och är väntade, enligt forskare