Radar · Miljö

Extremhetta i Europa – över 40 grader varmt

En kvinna fläktar sig med en solfjäder i Madrid, en av de platser drabbade av värmeböljan.

Temperaturer på över 40 grader väntas när värmeböljan Kerberos, döpt efter ett helvetiskt monster, plågar södra Europa.

Det italienska motsvarigheten till SMHI har döpt värmeböljan till Kerberos – namnet på det trehövdade hundmonster som i grekisk mytologi bevakar dödsrikets port, rapporterar CNN.

I norra Italien dog en 44-årig byggarbetare på tisdagen efter att han kollapsat på grund av värmen, som inte ser ut att avta.

I helgen ser det generellt ut att bli lite svalare än det varit de senaste dagarna. Men det väntas fortfarande bli över 40 grader i södra Spanien, delar av Italien, Grekland och in mot Turkiet, säger Eldbjørg Moxnes, meteorolog på norska Meteorologisk institutt.

Röda varningar för extremt höga temperaturer är utfärdade i södra Italien, delar av Kroatien, Kosovo och Serbien, enligt den europeiska meteorologiska sajten Meteoalarm. Gula och orangea varningar är utfärdade för stora delar av södra och östra Europa.

Blir vanligare

De områden som haft det varmt nu ser ut att kunna få över 40 grader egentligen hela nästa vecka. Så det är inte så att värmeböljan går över direkt, säger Eldbjørg Moxnes.

TT: Hur ovanligt är det att det är så varmt under så lång tid?

– Vi har sett liknande episoder de senaste somrarna, så det blir mer och mer vanligt, säger Moxnes.

I tio italienska städer har värmevarningar utfärdats, särskilt riktade mot äldre och andra utsatta grupper, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Grekland, där temperaturer på uppemot 44 grader väntas i delar av landet, har myndigheterna förbjudit tillgång till naturreservat och skogar för att minska risken för skogsbränder. Det har också öppnats särskilda luftkonditionerade områden i offentliga byggnader dit människor kan söka sig för att komma undan värmen.

– Det är en typ av utmaning som Europa står inför framöver. Vi är inte vana vid sådana här temperaturer och många hus är inte heller byggda för att klara dem, med luftkonditionering och liknande, säger Eldbjørg Moxnes.

Klimatextremer som förbryllar och är väntade, enligt forskare

Livsviktiga strömmar från Antarktis avtar: ”Oroande”

Rekordvarma hav, då kan ekosystem gå i baklås

#miljö #klimat #global-uppvarmning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV