Radar · Miljö

EU lyfter importrestriktioner på mat från Fukushima

Japans premiärminister Fumio Kishida (mitten) tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter torsdagens möte i Bryssel.

Under ett möte mellan EU och Japan i Bryssel under torsdagen meddelades att EU ska lyfta de restriktioner som funnits på matimport från Fukushima-området. Det sker veckor innan Japan planerar att släppa ut kylvatten från Fukushima i havet.

Ända sedan kärnkraftolyckan i Fukushima 2011 har EU haft restriktioner på importerad mat från området, något som gradvis har lättats. De sista restriktionerna som finns kvar är på vildväxande svampar och växter samt ett antal fisksorter. Dessa kommer att tas bort om en månad, meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under torsdagen, efter ett toppmöte med Japans premiärminister Fumio Kishida.

I ett pressmeddelande försäkrar EU-kommissionen att den importerade maten är säker. De skriver bland annat att EU:s gränsvärde för radioaktivitet i mat, 100 becquerel per kilo, aldrig överskridits av de japanska importvarorna. De påpekar också att det är viktigt att de japanska myndigheterna fortsätter att kontrollera livsmedel för radioaktivitet och att de ser till att resultaten blir offentliga.

– De senaste årens gynnsamma kontrollresultat visar på ett starkt engagemang och samarbete från våra japanska partners, säger Stella Kyriakides, kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, i pressmeddelandet.

EU-beslutet kommer kort tid efter att Internationella atomenergiorganet, IAEA, gett grönt ljus för Japan att släppa ut kylvattnet från reaktorerna i havet. Dock har flera länder, lokalbefolkningen och lokala fiskare länge protesterat mot planerna.

Kritik från flera håll

Kina har vid upprepade tillfällen protesterat mot planerna på att släppa ut kylvattnet och har meddelat att de kan komma att lägga mer restriktioner på matimport från Japan om planerna fortskrider. Även Hongkong har meddelat att de tänker förbjuda import av mat från havet kring Fukushima och nio andra närliggande distrikt, rapporterar The Guardian.

IAEA-chefen Rafael Grossi har försäkrat att metoden att späda ut kylvattnet i havet är ”allmän praxis” och en metod som kan liknas vid de utsläpp som görs vid andra kärnkraftverk runt om i världen.

Samtidig har vissa kritikar menat att ett dåligt agerande inte bör rättfärdiga ytterligare sådana. 

Marinbiolog Robert Richmond vid University of Hawaii säger till BBC att det finns anledning till oro.

– Vi har sett en otillräcklig radiologisk, ekologisk konsekvensbedömning som gör oss mycket oroliga över att Japan inte bara skulle vara oförmögen att upptäcka vad som kommer in i vattnet, i sediment och organismer, men om det gör det finns det ingen möjlighet att ta bort det… det finns inget sätt att få tillbaka anden i flaskan. 

Samtidigt är frågan om det kylande vattnet bara ett av de ännu olösta saneringsproblemen, sa Rolf Lindahl, ansvarig för klimat- och energirelaterade frågor på Greenpeace, till Syre inför 10-årsdagen av olyckan.

Området som kontaminerades består till stora delar ett skogsbeklätt bergsområde.

– Det är enormt svårt att dekontaminera, sa Rolf Lindahl.

Läs mer: 

Grossi vill lugna Fukushimas invånare

Nordkorea riktar hård kritik mot IAEA

Omstridd Fukushimatömning kan försenas

Tio år efter Fukushima – Japan anklagas för att skönmåla saneringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV