Radar · Politik

Expert: HD:s besked kan påverka Nato-processen

Högsta domstolens besked om att det finns hinder för två utlämningar till Turkiet kan få konsekvenser för den svenska Natoprocessen. Det säger Michael Sahlin, Turkietexpert och professor.

Turkiet har begärt två personer utlämnade från Sverige för samröre med Gülenrörelsen, som i Turkiet klassas som en väpnad terrororganisation. I Sverige finns ingen sådan stämpling och det är ett av skälen till att utlämningen inte kan genomföras, enligt HD.

Michael Sahlin säger att varje påminnelse om att Sverige och Turkiet inte är överens är dåliga nyheter för vägen mot ratifikation.

– Det är ett fall som förtydligar att Sverige har en författningssituation och lagsituation som gör att detta inte avgörs politiskt utan juridiskt, säger Michael Sahlin.

Enligt honom är det självklart att Högsta domstolens besked kommer att noteras noga och rapporteras av den turkiska ambassaden. Det är också troligt att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar upp det i tal framöver.

Negativa turkiska reaktioner på Högsta domstolens beslut tillsammans med beskedet från Erdogan om ratifikation i oktober kan få fler konsekvenser. Bob Menendez, ordförande i amerikanska senatens utrikesutskott och som har stor makt över F16-frågan, kan dra sig tillbaka.

– Då blir det risk för en negativ spiral och som då styrs väldigt mycket av geopolitisk storpolitik så att säga, säger Michael Sahlin.

Läs mer:

HD: Hinder mot utlämningar till Turkiet

Historiskt Natobesked med stora konsekvenser

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV