Radar · Politik

Historiskt Natobesked med stora konsekvenser

Demonstration i Göteborg mot svenskt Nato-medlemskap i samband med militärövningen Aurora 23.

Att Erdogan är redo att öppna dörren för Sverige in i kärnvapen- och militäralliansen kallas av fredsrörelsen ”ett misslyckande för fred och säkerhet”, ”en historisk felprioritering”. Enligt Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är Sverige inte längre är en röst för frihet och demokrati.

USA:s president Joe Biden och brittiska premiärministern Rishi Sunak ser fram emot att välkomna Sverige som 32:a land i Nato. ”En fin nyhet för Nordens och hela Europas framtid”, skriver Finlands statsminister Petteri Orpo på Twitter. Europeiska rådets ordförande Charles Michel twittrar: ”Goda nyheter från Vilnius.” 

Och i den svenska riksdagen välkomnar såväl regeringspartier som opposition Erdogans klartecken för det turkiska parlamentet att godkänna Sveriges Natoansökan, rapporterar TT.

Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) twittrar att Sverige gör Nato starkare, försvarsminister Pål Jonson (M) skriver om en ”bra och historisk dag” och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) ser fram emot att ”både Turkiet och Ungern ratificerar oss snabbt”.

Men i oppositionen finns även kritiska röster. Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi anser att ansökningsprocessen hanterats illa och att det gett Erdogan orimligt inflytande över svensk inrikespolitik:

”Om det limbo vi försatts i kan hävas är det välkommet. Det är dock med sorg jag noterar att Sverige inte längre är en röst för frihet och demokrati, utan istället en tyst partner till en auktoritär regim.”

Kritik från fredsrörelsen

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) ser Sveriges Natomedlemskap som ett misslyckande för fred och säkerhet. Redan under ansökningsprocessen har IKFF kunnat se sina varningar besannas.

— Sverige har vänt från att anse att kärnvapen är oacceptabla, till att mena att det finns omständigheter då kärnvapen kan användas. Vilka dessa är kan dock ingen svara på, säger Malin Nilsson, generalsekreterare för IKFF.

Enligt IKFF kommer den ökade militariseringen få stora konsekvenser för miljö och klimat, liksom för jämställdheten, samtidigt som Natomedlemskapet minskar insyn och demokratiskt inflytande över Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik minskar.

Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå kallar ett svenskt medlemskap i Nato en ”historisk felprioritering”.

– Nato bidrar till ökad polarisering i en värld som redan är hårt militariserad, säger hon till Ekot.

Även Kristna freds beklagar Sveriges säkerhetspolitiska vägval. Detta både för att det strider mot de globala målen för hållbar utveckling, och innebär medlemskap i en kärnvapenallians ”trots att såväl användning som hot om användning av kärnvapen strider mot folkrätten”.

– Kärnvapen är inte ett skydd, utan ett hot mot vår säkerhet. Sverige borde verka aktivt för en avveckling av världens kärnvapen, bland annat genom att skriva under FN:s kärnvapenförbud. Istället bejakar man nu en säkerhetspolitisk doktrin där kärnvapenanvändning ingår och planeras, säger Lotta Sjöström Becker, Kristna freds generalsekreterare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV