Radar · Migration

Migranter återtas av östlibysk milis – i maltesiskt vatten

Foto taget från luften av organisationen Sea Watch på migranter som sedan plockas upp och förs tillbaka till Libyen av libysk kustbevakning.

Sedan maj i år varnar flera frivilligorganisationer för att östlibysk milis har börjat verka i maltesiskt vatten. Den 7 juli plockades 250 migranter och asylsökande upp av ett libyskt fartyg, som inte hörsammade den maltesiska kustbevakningens instruktioner och dsedan förde dem tillbaka till Libyen, rapporterar Aljazeera.

Libyen har sedan flera år kritiserats för att hålla tillbaka migranter och flyktingar som försöker ta sig över till Europa, samt för människorättsvidriga förhållanden i interneringsläger. Men fram tills nyligen har det inte rapporterats om att milis från östra Libyen också verkar ute till havs.

Men sedan maj har flera internationella organisationer och medier börjat rapportera om hur fartyg som bemannas av den väpnade östlibyska gruppen Tariq Ben Zeyad (TBZ) verkar inte bara i Libyskt vatten utan även i maltesiskt.

Östra delarna av Libyen står under kontroll av Libyan Arab Armed Forces (LAAF), under ledning av  Khalifa Haftar, ett styre som inte är internationellt erkänt. I ett granskande reportage som Aljazeera gjort avslöjar de hur ett fartyg som den 7 juli plockade upp 250 migranter i maltesiskt vatten tillhör Saddam Haftar, son till Khalifa Haftar. Namnet på fartyget är detsamma som de väpnade styrkorna: Tareq Bin Zeyad.

Ingrep istället för maltesisk kustbevakning

Fartyget var det första på plats efter att migrantskeppet varit i nöd i flera timmar, rapporterar Aljazeera. I en ljudupptagning gjord av den tyska frivilligorganisationen Sea watchs flygplan Sea bird hörs hur Seabird informerar det libyska skeppet om att maltesisk kustbevakning informerats om situationen och kommer hantera den.

Besättningen ombord på Tareq Bin Zeyad hörs skratta och säga ”la la la”, men lovar samtidigt att invänta instruktioner från Maltas kustbevakning.

Sedan registrerar Seabird hur det libyska fartyget ändå plockar över migranterna. När de senare kontaktas av Maltas kustbevakning får de ordern: ”Du uppmanas att kontakta de behöriga myndigheterna och sluta ingripa.”

Men de 250 migranterna fördes sedan till Benghazi i östra Libyen. Enligt Alarm phone, en hjälplinje för migranter i nöd, ska uppgifter ha inkommit om att migranterna fängslats och bestulits på sina ägodelar.

"Kriminella pushbacks"

Efter det inträffade har flera organisationer, däribland Sea Watch och Alarm Phone fördömt händelsen och anklagat Malta för att koordinera ”kriminella pushback[s] genom ombud”, det vill säga Tareq Bin Zeyad.

Att fånga upp en flyktingbåt i Maltas vatten utan godkännande av den relevanta myndigheten ”utgör ett brott mot internationell lag”, säger Flavio Di Giacomo, talesperson för FN:s organisation för migration, IOM, till Aljazeera.

Den väpnade libyska gruppen Tariq Ben Zeyad har tidigare anklagats av bland annat Amnesty international för tortyr, utomrättsliga avrättningar och att hålla människor i förvar. Att de nu har börjat verka till havs tyder på att styrkorna vill få ”erkännande som brottsbekämpande aktör – och ekonomiskt stöd”, uppger Libyenexperten Jalel Harchaoui vid Royal United Services Institute för Aljazeera.

Kanske är gruppen ute efter att ses som en partner likvärdig med Tripolis regering, eller kanske har de redan ingått informella avtal med Malta och Italien, menar Harchaoui.

– Vi vet inte. Men det senare är en distinkt möjlighet, säger han till Aljazeera.

I maj gjorde både Malta och Italien officiella besök och möten med Khalifa Haftar. Haftar besökte också Rom den 4 maj och ska enligt nyhetsbyrån Ansa ha fokuserat på diskussioner med Giorgia Meloni ”om migrationsfenomenets oöverträffade tillväxt mot Italien”.

Läs mer: 

Migranter protesterar utanför FN:s kontor i Tripoli – begär en säker plats

4 000 migranter frihetsberövade i Libyen

Malta skickar tillbaka flyktingar till krigets Libyen

Horribla förhållanden för flyktingar i Libyen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV