Radar · Migration

4 000 migranter frihetsberövade i Libyen

Migranter som har räddats ur Medelhavet ombord på ett italienskt fartyg på lördagen.

Omkring 4 000 migranter har frihetsberövats vid ett tillslag i den libyska staden Gargaresh på lördagen. Enligt FN sköts dessutom en person ihjäl och ytterligare 15 skadades, varav två allvarligt.

Gargaresh, ett känt nav för migranter och flyktingar, ligger cirka 12 kilometer väster om huvudstaden Tripoli. Flera räder har tidigare genomförts i staden, men den här beskrivs som den hittills största. Myndigheterna beskriver det som en insats mot människosmuggling och narkotikahandel

Libyen har, sedan diktatorn Muammar Gadaffi störtades 2011, blivit en knutpunkt för människor som flyr från krig och fattigdom i Afrika och Mellanöstern i hopp om ett bättre liv i Europa.

Människosmugglare har gynnats av kaoset i landet och smugglar in migranter över de långa gränserna mot sex anda nationer. De packar sedan desperata människor i illa utrustade gummibåtar för riskfyllda resor över Medelhavet.

En regeringstjänsteman säger att myndigheterna ska ”deportera så många som möjligt” av de som greps till sina hemländer. Han säger vidare att många av dem har befunnit sig i Libyen olagligt i flera år.

På lördagen kom rapporter om att en båt med 70 människor ombord hade förlist i Medelhavet efter avfärd från Libyen mot Europa.