Radar · Migration

Migranter protesterar utanför FN:s kontor i Tripoli – begär en säker plats

Under söndagen samlades dussintals flyktingar utanför FN:s högkvarter i huvudstaden Tripoli för att protestera mot de fruktansvärda interneringslägren och att de lämnas kvar i Libyen utan att få hjälp vidare.

I fredags sköts sex migranter ihjäl i ett interneringsläger för flyktingar i Tripoli, Libyen. Under lördagen protesterade dussintals flyktingar utanför FN:s högkvarter i staden mot de fruktansvärda förhållandena som råder i lägren. Ett av kraven är att de omedelbart ska få hjälp ut ur Libyen.

Våld och sexuellt våld, svält och infektionssjukdomar är vardag i libyska interneringsläger. Medan en del drivs av den internationella regeringen är andra under olika milisgruppers kontroll. Ibland är det svårt att veta vad som är vad. Syre rapporterade under helgen om att sex migranter skjutits ihjäl i lägret Ghot Shaal centre, som ska ha varit överfullt. Enligt UNHCR sitter omkring 10 000 flyktingar frihetsberövade i officiella läger i Libyen. Det totala antalet kan vara mycket högre.

Över 1000 av de som suttit instängda i Ghot Shaal centre, där dödsskjutningarna ägde rum i fredags, ska ha begärt hjälp från FN:s migrationsorgansiation, IOM, med att återvända till sina hemländer. Något IOM ska hjälpa till med enligt deras program för ”frivilligt återvändande”. Då ingår det hjälp med transport och ett litet bidrag för att kunna återstarta sitt liv igen.

Under söndagen samlades dussintals flyktingar utanför FN:s högkvarter i huvudstaden Tripoli för att protestera mot dels de fruktansvärda interneringslägren, men också för att det enligt en del av de protesterande flyktingarna pågår en diskriminering från FN:s sida med vilka de hjälper med återvändande via IOM och vilka som får hjälp med vidarebosättning till ett nytt land via UNHCR, enligt Africa news. Musa Khamis, från Sudan, säger till Africa news att det endast är syrier, eritreaner och etiopier som släpps in till UNHCR för att ansöka om vidarebosättning till ett säkert land via programmet för kvotflyktingar.

– Självklart kom vi hit för att vi ville migrera. Vi har registrerat oss med UNHCR. Vi har bott i Gargaresh, 12 kilometer från Tripoli. Vi har blivit misshandlade och fängslade, som du kan se, och nu är vi alla här. En del av oss kom ut ur fängelset igår. Vi har kvinnor och barn bland oss, sjuka och skadade, alla lider, och det är anledningen till att vi är här och kräver att deporteras till en säker plats, säger Omar Idris, också han från Sudan, till Africa news.

Enligt UNHCR ska tumultet utanför FN-kontoret i Tripoli ha lett till att två av deras medarbetare skadats. Libyska myndigheter har under den drygt gångna veckan tillfångatagit om kring 5000 flyktingar och placerat dem i lägren. Detta följde på att utredare som arbetat på uppdrag av FN sagt att det sedan 2016 pågått kränkingar så pass allvarliga att det handlar om brott mot mänskligheten mot migranter i Libyen.

Läs också:

Flera migranter dödade i flyktingförvar i Tripoli

4 000 migranter frihetsberövade i Libyen

FN bekräftar: 270 flyktingar skickades tillbaka till Libyen