När Stefan Löfven i somras rekryterades till public affairs-företaget Rud Petersen lät kritiken inte vänta på sig. Nu försvarar han sig i en intervju i Aftonbladet, där han samtidigt berättar att han tycker att ”vapenindustrin är en intressant sektor” att jobba med inom uppdraget. Den tidigare statsministern är sedan ett år tillbaka samtidigt styrelseordförande för fredsforskningsinstitutet Sipri.
Under sin tid som statsminister anklagades Stefan Löfven vid flera tillfällen att vara vapenlobbyist, då han bland annat var pådrivande i affärer rörande Saabs Jas Gripen, vilket exempelvis Blankspot skrev om 2017. Under sommaren har det faktum uppmärksammats att Löfven rekryterats till public affairs-företaget Rud Petersen, vilket åter satt ljuset på det ofta påtalade problemet med svängdörrarna mellan politiken och näringslivet, och kanske public affairs i synnerhet.
Till exempel visade en kartläggning av Dagens samhälle från i fjol att allt fler politiker ger sig in i vad som brukar kallas påtryckarbranschen. I juni kallade Eric Rosén Löfvens nya uppdrag för ”kletigt och deprimerande” i en artikel i Aftonbladet. I fredags försvarade sig Stefan Löfven i samma tidning i en intervju, där han både undanber sig epitetet lobbyist och berättar om vilka områden han skulle vilja jobba med som konsult.
Han tycker till exempel att ”vapenindustrin är generellt en intressant sektor”.
– Jag har inga sådana projekt på gång men om man generaliserar frågan så har försvarsindustrin fått en annan betydelse i mångas ögon. Ukraina är under väldigt hård attack och måste kunna försvara sig. Då blir det konstigt att man per definition ska se försvarsindustrin som ett problem. Om Ukraina inte kan försvara sig och Ryssland segrar, då har vi inte längre någon internationell rätt. Det är så jäkla mycket som står på spel, säger Löfven till Aftonbladet.
”Ryssland får inte vinna kriget”
Samtidigt är den tidigare socialdemokratiska statsministern sedan juni 2022 styrelseordförande för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri.
”Jag ser fram emot att ta mig an uppgiften och utmaningen som Sipris ordförande. Inte minst i dessa oroliga tider är vår roll än mer viktig. Behovet av tillförlitlig information och klarsynt analys är större än någonsin och det är vad Sipri tillhandahåller”, sa Löfven i ett pressmeddelande samband med utnämningen.
Det är regeringen som utser Sipris styrelse och mandatperioden för styrelseledamöterna är fem år. Sipri grundades 1966 och har i uppdrag att ”studera väpnade konflikter samt nedrustning och rustningskontroll”. Förutom styrelseposten i Sipri är Löfven också ordförande i Europeiska socialdemokratiska partiet och ordförande i Palmefonden. Nu har han alltså ytterligare en sträng på sin lyra, och på en fråga från Aftonbladet om vapenindustrins intresse i kriget i Ukraina säger Stefan Löfven att ”[s]ka man stärka försvaret då måste man också ha något att sätta i händerna på de som ska vara i försvaret”.
– De flesta tycker det är rätt rimligt. Men det är också viktigt att ställa frågan: vad gör vi i andra änden, vad gör vi för att ta ner spänningar och öka tilltron mellan länder och regioner. Men just nu måste Ukraina få den hjälp de behöver, Ryssland får inte vinna kriget.
Pausar rysk styrelseledamot
Med tanke på de grymheter Ryssland begår säger Stefan Löfven att han tror att de ”allra flesta vill att Ryssland och Putin förlorar detta krig”.
– Då tror jag alla förstår att det är en sak som gäller och det är militärt motstånd.
I Sipris styrelse sitter ytterligare sju personer, varav en nyligen ifrågasatts av andra skäl. Det handlar om doktor Feodor Voitolovsky från Ryssland, som strax före krigets utbrott i en tv-intervju försäkrar att Ryssland inte har något intresse i ett krig och bland annat menar att federationen bara vill försäkra sig om Ukrainas ”neutralitet”. Nu har Sipri pausat Voitolovskys styrelsearbete, vilket Global bar magazine kunde rapportera på torsdagen.
– Det finns en mångfald hos styrelsens åsikter rörande många frågor. Frågan i synnerhet just nu är inte om man är för eller emot Ryssland. Den handlar om kriget i Ukraina. Och det har gjort det svårt för Feodor att fortsätta som en aktiv styrelsemedlem så vi har pausat hans medlemskap, säger Sipris chef Dan Smith till Global bar magazine.
Läs mer: