Radar · Inrikes

Löfven får toppjobb på Sipri

Förre statsministern Stefan Löfven blir ny ordförande för Sipri.

Förre statsministern Stefan Löfven (S) greppar ordförandeklubban för det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri. ”I samma stund som vi säger att vi måste stärka vårt försvar, måste vi också anstränga oss i den andra änden”, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven betonar vikten av att förebygga konflikter och konfliktlösningar, inte minst visar det försämrade säkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina det.

– Jag tror att Sipri kan spela en roll både med faktauppgifter och att facilitera olika samtal. Vi får se, men jag tror definitivt att Sipri kan spela en roll, säger Löfven, som utsågs vid torsdagens regeringssammanträde.

Satsningar på försvaret

Sipris senaste rapport om vapenhandeln i världen kom i veckan. Den visar att Europa står för den största ökningen av vapenimporten i världen, med Rysslands aggressiva agerande som en av de bakomliggande drivkrafterna. Den senaste tiden har flera länder gett besked om kraftiga satsningar på försvaret, inte minst Tyskland.

Men även den svenska regeringen vill öka försvarsutgifterna till 2 procent av BNP.

– Det är helt nödvändigt. Du måste i en situation där spänningarna ökar ta ansvar för landet. Nedrustningarna hade gått för långt. Det var ett tag när försvaret betraktades som ett egenintresse och värnplikten avskaffades, säger Stefan Löfven.

– I samma stund som vi säger att vi måste stärka vårt försvar, måste vi också anstränga oss i den andra änden – låt oss söka möjligheter till dialog, också med dem som har en helt annan uppfattning om världsbilden än vi.

Rätt med vapen

Stefan Löfven vill helst inte kommentera dagspolitiken, men han säger att det är rätt att skicka vapen till Ukraina, vilket även Sverige har gjort.

– Det är ett så unikt läge, och då krävs det unika beslut, säger han.

Stefan Löfven slutade som statsminister i november förra året, redan då sade han att internationella uppdrag lockade.

Han har nyligen tackat ja till ett uppdrag från FN:s generalsekreterare António Guterres om att tillsammans med Liberias förra president Ellen Johnson Sirleaf förbereda ett FN-toppmöte 2023 om framtida multilaterala samarbeten.

Han tillträder sitt nya uppdrag för Sipri i juni.

Fakta: Sipri

Sipri är ett oberoende internationellt forskningsinstitut med runt 100 medarbetare beläget i Stockholm. Forskningen handlar bland annat om konflikter, vapenhandel och nedrustning av kärnvapen.
Sipri vill genom kunskap och transparens bidra till global fred och säkerhet.
Sipri ger ut flera rapporter, bland annat en informationstung årsbok.
Sipri startades 1966 efter en idé av dåvarande statsministern Tage Erlander (S).
Nedrustningsförkämpen Alva Myrdal var den första ordföranden.
Stefan Löfven övertar ordförandeklubban från Jan Eliasson (S), tidigare utrikesminister med lång karriär inom FN.
Sipri finansieras delvis av svenska staten.
Källa: Sipri
TT