Radar · Politik

Alltfler politiker går över till påtryckarbranschen

Antalet personer som lämnar sina politiska uppdrag i bland annat riksdagshuset och blir pr-konsulter ökar, och i dag rör det sig om uppskattningsvis 3500 personer.

Antalet politiker som fortsätter jobba med politik genom att påverka besluten, i stället för att fatta dem, ökar. De flesta är moderater, men inga är Sverigedemokrater.

Dagens Samhälle och Resumé har tillsammans gjort en kartläggning av det som brukar benämnas som den fjärde statsmakten, den så kallade påtryckarbranschen.

I dag har den vuxit så mycket att det rör sig om uppskattningsvis 3500
personer som arbetar med att påverka politiska beslut i Sverige.
Och branschen växer fort.

1994, när Carl Bildts regering lämnade, blev 36 procent av rådgivarna som inte stannade kvar i politiken exempelvis kommunikations- eller public affairs-chefer (PA) på företag och organisationer. 

2006, när Alliansen tog över, rörde det sig om 56 procent.

Vill anställa de som vet hur politiken fungerar

Efter valet 2014 var det 64 procent, och av dem som lämnade de jobb de hade för S-MP-regeringen 2014–2021 har 59 procent gått vidare till den fjärde statsmakten.

– PA-byråer vill gärna anlita personer som vet hur politiken fungerar, säger Stefan Svallfors, professor i sociologi vid Institutet för framtidsstudier i Stockholm, till Dagens Samhälle.

Även politikerna själva går allt oftare vidare och jobbar med att påverka besluten istället för att fatta dem. Vanligast är att det bland dem från högerblocket, och främst moderater, dock inga Sverigedemokrater.