Radar · Politik

Löfvens planeringschef börjar nytt jobb på Saab

En strid ström av personer från toppolitiken har gått till försvarsindustrin.

Fram till nyligen var Wille Birksten planeringschef för statsminister Stefan Löfven. Bara några dagar efter uppgörelsen om fem miljarder mer till försvaret blir Berksten lobbyist på Saab, som äger i princip all svensk försvarsindustri, skriver Fokus.

Wille Berksten var en av Stefan Löfvens medarbetare. I februari sade han upp sig från från jobbet på regeringskansliet, efter sju år som en av Löfvens närmaste män. Enligt tidningen Fokus har Willie Berksten använt sig av sin fallskärm som utlöstes i samband med riksdagsvalet ifjol.

Fallskärmen har gett honom 61 000 i månaden.
I måndags började han sitt nya jobb på försvarskoncernen.
I dag har jag börjat mitt nya jobb som Senior Public Affairs Advisor på Saab.

– Så glad att vara tillbaka i svensk industri och att få arbeta i ett företag som är avgörande för Sveriges säkerhet, oberoende och starka röst i världen, skriver han i kommentar på Facebook.

Socialdemokratiska toppar till Saab

Wille Birksten är en i raden av politiska nyckelpersoner som gått till försvarsindustrin. Bland annat har Saab även värvat Fredrik Hassel, tidigare politiskt sakkunnig för Socialdemokraterna i försvarsdepartementet samt Ann Wolgers som tidigare var pressekreterare hos Mikael Damberg. 
Ytterligare namn med ledande positioner som märks är Jonas Hjelm, numera chef för försvarsområdet Saab Aeronatics.

Även tidigare moderater har gått samma väg. Anders Borgs före detta pressekreterare Petter Larsson är Media relations manager och Fredrik Reinfeldts tidigare statssekreterare Gunnar Wieslander är nu vd för Saab Kockums, skriver Fokus.

Även tidigare moderate kulturministern Cecilia Stegö Chilò sitter i Saab AB:s styrelse.

Ministrar och statssekreterare omfattas sedan förra året av tolv månaders karenstid.

– Ministrar och statssekreterare representerar medborgarnas intresse och ska inte utan vidare kunna bli lobbyister över en natt, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) när regeringen fattade beslutet i februari 2018.