Radar · Miljö

Turkiska klimataktivister stämmer Erdoğan

Demonstranter protesterar mot att Turkiet för för lite för att tackla klimatförändringarna i en protest i Istanbul 2021.

Tre unga klimataktivister i Turkiet har lämnat in en stämningsansökan mot presidenten, Recep Tayyip Erdoğan, och ministeriet för miljö, stadsplanering och klimatförändringar. ”Turkiets otillräckliga åtagande för att nå Parisavtalet påverkar direkt vår framtid”, skriver de.

Klimataktivisterna Atlas Sarrafoglu, Ela Naz Birdal och Seren Anaçoğlu har även startat en petition på Change.org och uppmanar till stöd i deras rättsliga kamp, rapporterar engelska nyhetsportalen Bianet. Hittills har drygt 4 700 personer skrivit under.

De menar att Turkiets mål för att nå klimatavtalet i Paris är otillräckliga.

”Turkiets beslut att öka utsläppen av växthusgaser, vilket är oförenligt med med målet att stoppa klimatförändringarna vid 1,5 grader celsius, som anges i klimatavtalet från Paris, bryter mot våra mänskliga rättigheter,” skriver aktivisterna i kampanjen, och fortsätter:

”Vi stämmer Turkiet för att ha kränkt våra mänskliga rättigheter genom att sträva efter ett mål som saknar vetenskaplig grund och som faktiskt är ett ’beslut att öka växthusgaserna’. Att stoppa klimatförändringarna vid 1,5 grader är vår mänskliga rättighet.”

De kräver åtgärder

De hänvisar till det internationella klimatavtalet i Paris som slöts 2015 med målet att begränsa den globala uppvärmningen. 2021 ratificerades avtalet av Turkiets parlament.

Vidtas inte åtgärder väntar torka, översvämningar, skogsbränder, matkris, förorenad luft med mera, enligt klimataktivisterna. Sedan radar de upp fyra åtgärder som de kräver av Erdoğans regering: att sätta delmål för en trovärdig minskning av koldioxidutsläpp, att besluta om ett slutdatum för användningen av kol, att göra ett verkligt reduktionsåtagande och att Turkiets politik för avveckling av utsläpp görs utifrån vetenskapliga metoder och med bindande regler.

En av aktivisterna, Atlas Sarrafoğlu, har kopplingar till klimatorganisationen Fridays for future och fick 2020 WWF:s International president’s youth award för ”sitt bidrag till naturvård”. Från WWF beskrevs att han som 13-åring skrev krönikor och hämtar sin inspiration från Greta Thunberg, rapporterar Bianet.

Unga viktiga i valet

Generellt sett är unga personer viktiga i det kommande turkiska valet den 14 maj, enligt experter.

Seren Selvin Korkmaz, statsvetare vid den Istanbulbaserade tankesmedjan Istanpol och knuten till Stockholms universitet, uppger till Svenska Dagbladet att unga turkar utgör en femtedel av väljarkåren.

– Det är enkelt att säga att de unga avgör, det har sagts förr och alla röster är lika viktiga. Men 51 procent av alla röstberättigade är under 40 år. Och den gruppen röstar mot Erdoğan, säger hon till tidningen.

De turkiska väljarna kommer att rösta på både president och parlamentariker till den turkiska nationalförsamlingen. Erdoğan, som suttit vid makten i snart 20 år, utmanas av 2-3 andra kandidater, rapporterar Dagens nyheter. 2003 blev Erdoğan Turkiets premiärminister.

Läs mer:

Segerviss Erdogan: Vi kommer att vinna

Turkisk journalist åtalas på nytt – för att ”vanära” presidenten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV