Radar · Utrikes

Segerviss Erdogan: Vi kommer att vinna

De två toppkandidaterna i det turkiska presidentvalet: oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu och den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan.

Opinionsläget är tajt mellan Recep Tayyip Erdogan, 69, år, och utmanaren Kemal Kilicdaroglu, 74 år. Men den sittande turkiske presidenten är segerviss.

– Istanbul, ropade Erdogan till det enorma hav av anhängare som samlats på asfalten på Istanbuls gamla flygplats Atatürk inför valet om en vecka – det tuffaste under hans två årtionden vid makten.

– Om ni vill det så kommer vi helt säkert att vinna.

Folkmassan trängdes, medan turkiska flaggor och banderoller med den 69-årige presidentens ansikte vajade i luften.

Erdogan och hans parti hade hyrt tusentals bussar för att köra in människor från hela landet till ”århundradets kampanjmöte” på söndagen. Enligt presidenten själv dök mer än en miljon människor upp.

– Vi har omformat landet, förkunnade han från scenen.

Turkiet håller parlaments- och presidentval söndag 14 maj 2023

Dagen innan höll oppositionens presidentkandidat Kemal Kilicdaroglu en mindre – men även den välfylld – samling i en park på den asiatiska sidan av staden.

De senaste opinionsmätningarna pekar på dött lopp mellan Erdogan och Kilicdaroglu i valet den 14 maj. Om ingen kandidat säkrar mer än 50 procent av rösterna blir det en andra runda den 28 maj.

Men turkiska mätningar är ingen exakt vetenskap. Och båda kandidaterna vill visa sina anhängare att de är starka nog att samla en majoritet av rösterna och vinna direkt nästa helg.

– Är ni redo för förändring? Är ni redo för att återuppbygga demokratin? sade Kilicdaroglu på sitt möte.

– Tillsammans kommer vi att styra landet med förnuft och anständighet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV