Radar · Miljö

Klimataktivisterna som blockerade Göteborgs hamn går upp i rätten

Läkaren Terese Nilsson deltog i en aktion i blockaden för att visa på klimatkrisens hälsoeffekter.

Under torsdagen började de första rättegångsförhandlingarna vid Göteborgs tingsrätt för de klimataktivister som blockerade in- och utfarten till Göteborgs hamn i maj.

Blockaden av Göteborgs hamn var en av flera aktioner som klimatgruppen Extinction rebellion genomförde slutet av maj i år. Under aktionerna blev arton klimataktivister delgivna misstanke om ohörsamhet mot ordningsmakt och under torsdagen påbörjades förhandlingar vid tingsrätten för flera av personerna, skriver Extinction rebellion i ett pressmeddelande.

Nu hotar böter eller fängelse i högst sex månader om aktivisterna döms för brottet ifråga.

Stora utsläpp från industrin

Extinction rebellion skriver att aktionernas syfte var uppmärksamma att Göteborgs stad inte gör tillräckligt för att nå målet om att bli en ekologiskt hållbar stad till år 2030, med ett klimatavtryck nära noll. Varje år lossas 20 miljoner ton olja i Göteborgs energihamn och det inte finns några planer på att minska den mängden, enligt Extinction rebellion.

– Fossilindustrin förstör vår gemensamma framtid, och oljehamnen i Göteborgs stad är en del av fossilindustrins infrastruktur. Med våra kroppar stoppade vi tillfälligt distributionen av fossila bränslen, säger Hans Ekbrand från Extinction rebellion i Göteborg,

Hans rättegångsförhandling är satt att börja den 17 augusti.
 
–Vi som försöker skydda mänskligheten från klimatkrisen åtalas för brott, medan de som tjänar pengar på att förstöra förutsättningarna för liv, går fria, säger han.

Rättegångsförhandlingarna kommer att pågå fram till september.

Läs mer: 

Klimataktivister spelade döda vid oljehamn i Göteborg

Klimataktivist: ”Det känns som att lagföringen är en beställning”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV