Radar · Inrikes

Klimataktivister spelade döda vid oljehamn i Göteborg

Kliamtaktion vid Göteborgs energihamn.

På fredagsförmiddagen genomförde hälso-och sjukvårdspersonal en aktion vid Energihamnen i Göteborg, där oljetankers lastar och lossar. Bakom aktionen stod Extinction rebellion som samlat ett 60-tal personer.

–  Vi påpekar det absurda i att Göteborgs stad utmålade sig som hållbara och gröna. I själva verket är de navet i det svenska oljeflödet. Så imorse så blockerade vi som är hälso- och sjukvårdspersonal ingången till oljehamnen av hälsoskäl, säger läkaren Terese Nilsson till Syre.

Den klimataktivistiska organisationen Extinction rebellion har genomfört flera icke-våldsaktioner de senaste dagarna som en del av vad organisationen beskriver som aktionsdagar och ”Göteborgsupproret 2.0″.

– Vi har gjort vår läxa. Vi har läst vad världshälsoorganisationen säger, vi har läst IPCC och forskningsrapporter. De säger ju själva att klimatförändringarna är vår tids största hot mot folkhälsan, säger Nilsson och fortsätter:

– Vi var allt från läkare till sjuksköterskor, psykologer och folkhälsovetare och i talen berättade vi hur vi ser på det som händer. Det blev väldigt känslosamt.

Terese Nilsson säger att de illustrerade en scen på plats. De spred ut rök och aktivister föll ned och spelade döda av den.  

– Då kom vi hälso- och sjukvårdspersonal in, men det var ingenting vi kunde göra för att rädda dem. Vi kunde bara organisera kropparna, säger hon.

– Jag höll ett anförande om luftföroreningar och om vad de gör med kroppen, även i Sverige. Föroreningarna påverkar alla kroppens organ.

”Jag måste agera på krisen”

Enligt Nilsson lät polisen aktionen fortgå en längre tid innan de utfärdade en så kallad ordningshållande befallning. Med andra ord gav polisen order om att aktionen skulle upphöra. Fjorton aktivister genomförde då civil olydnad och satte sig på marken. De blev bortsläpade av polisen och är nu misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– För mig personligen var det första gången som jag blivit misstänkt för ett brott. Jag måste agera på detta som den kris det är och jag blir lagförd för det. Tårarna rann och det kändes väldigt nytt, men samtidigt väldigt rätt att göra denna uppoffring. Jag agerade i nödvärn. Det kriminella är den verksamhet som bedrivs här i oljehamnen, säger Nilsson.

Aktivister bärs bort av polis
Aktivister bärs bort av polis. Foto Ossian Sandin/Syre

Polisens presstalesperson i Göteborg Fredrik Svedemyr ger en liknande bild av aktionen som Terese Nilsson.

– Det var en allmän sammankomst i oljehamnen. Jag har inte fått mycket återkoppling än, men vad jag vet avlöpte det lugnt. Inga våldsamheter och inga tendenser till våldsamheter. Det var ett sextiotal klimataktivister på plats som blockerade infarten. Strax innan åtta så fick de en ordningshållande befallning att flytta på sig, säger Svedemyr och fortsätter:

– En del hörsammade den, andra gjorde det inte. Det var 14 totalt vad jag kan se som rapporterades för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Högerextremister på plats

Som vid andra tillfällen då Extinction rebellion eller andra klimataktionsgrupper hållit manifestationer har de lockat till sig högerextremister från uthängningssajten Insikt24/Exakt24.

Syre har tidigare rapporterat om hur sajten via reportern Christian Peterson tidigare försökt att infiltrera Extinction rebellion. Han har beskrivit organisationens aktivister som ett ”hot mot Sverige” och gått ut med att han ”fotat ansikten” med målet att ”offentliggöra identiteter”.

Under gårdagen höll Extinction rebellion en aktion i Göteborgs kommunfullmäktige. Även där kartlades aktivister av Insikt24/Exakt24.

Läs mer:

Högerextrem infiltrationskampanj mot klimataktivister

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV