Radar · Utrikes

Domstol släpper nya detaljer kring statskuppsplanerna i Tyskland

Bild från när polisen slog till i Frankrike i december förra året mot medlemmar i Reichsbürgerrörelsen.

En före detta tysk parlamentsledamot i högerextrema AFD står i centrum i nyligen släppta domstolsdokument kring den planerade statskuppen i Tyskland. Planerna på att störta den tyska demokratin ska ha varit långt gångna. En mängd vapen har beslagtagits.

Det är en den före detta parlamentsledamoten som står i centrum för kuppanklagelserna när den tyska federala domstolen offentliggjorde dokument kring högerextrema Reichsbürgerrörelsens planerade statskupp. 

”Alla inblandade i denna operation visste att den endast kunde genomföras genom att använda dödligt våld mot polis- och säkerhetsstyrkorna i den tyska förbundsdagen.”, står det bland annat i domstolsdokumentet, som NBC News har tittat på.

Parlamentsledamoten har inte namngetts i dokumentet, men det framgår det att det handlar om en kvinna som varit parlamentsledamot för AFD mellan 2017 och 2021, vilket gav henne tillträde till Reichstag, det tyska parlamentet förbundsdagen. Det framgår även att hon har varit domare i Berlin.

Rundtur i parlamentsbyggnaden

Hon ska ha genomfört en rundtur i parlamentet tillsammans med tre medlemmar ur den högerextrema grupperingen Reichsbürgerrörelsen i september 2022. De tog bilder och videor av angränsande regeringskontor som en förberedelse för en senare attack.

Enligt domstolsdokumentet planerade  gruppen att 16 personer skulle storma parlamentet. Gruppen hade tillgång till  vapen och stora mängder ammunition.

Hos den före detta parlamentsledamoten hittades en revolver tillsammans med ett halvautomatiskt gevär med kikarsikte, och omkring 7 000 skott,  rapporterar NBC News.

Det var tre månader efter rundturen som 25 personer från Reichsbürgerrörelsen greps efter att polisen upptäckt detaljer som visade på att guppen kommit långt i förberedelserna av en väpnad kupp.

En annan person som åtalades för inblandning i kuppen är en tidigare befälhavare för en fallskärmsbataljon inom Bundeswehr, Tysklands försvarsstyrkor.

Reichsbürgerrörelsen vill avskaffa Tysklands republik och störta demokratin som ska ersättas med en kejsare.

Reichsbürgerrörelsen påstådda ledare är Heinrich XIII Prins Reuss. Reuss härstammar från huset Reuss, som kontrollerade en del av östra Tyskland fram till 1918. Han menar att judar är ansvariga för europeiska monarkiers fall och menar att den nuvarande tyska staten är olaglig och ogiltig på grund av avtal som ingåtts med de allierade efter andra världskriget.

Stödet för AFD ökar

Att den planerade statskuppen innefattat en tidigare AFD-parlamentsledamot har ökat farhågorna om den högerextrema trenden i Tyskland.

Thomas Haldenwang, chef på det tyska författningsskyddet har flera gånger varnat för att AFD blir alltmer extremistiskt och antidemokratiskt, rapporterar NBC news.

Samtidigt växer partiet i tyska opinionsmätningar. I vissa mätningar är det idag Tysklands näst största parti med över 20 procents stöd.

Läs mer

Högerextremister planerade kupp – 25 gripna

Planerade att kidnappa hälsoministern – åtalas för förräderi

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV