Radar · Nyheter

Planerade att kidnappa hälsoministern – åtalas för förräderi

En högerextrem cell planerade att kidnappa Tysklands hälsominister Karl Lauterbach-Maischberger.

Fem åtalade för förräderi för planer på att kidnappa Tysklands hälsominister i en misstänkt plan till statskupp. De misstänkta tillhör en grupp som med våld planerade att utlösta ett tillstånd liknande ett inbördeskrig, rapporterar AFP.

Det handlar om en kvinna och fyra män som åtalats. Åklagaren meddelar att de misstänks för att bildat en inhemsk terrororganisation för att genomföra handlingar av förräderi och för att ha brutit mot vapenlagar.

Skulle förstöra elsystemet

Totalt rör det sig om 16 åtalspunkter. Kvinnan i gruppen pekas ut som ideologen i gruppen. Ideologin bygger på att den tyska staten är illegitim. Tysklands riktiga politiska system, enligt gruppen,  bygger på det auktoritära som präglade det tyska imperiet på 1800-talet. Idén rimmar väl med den högerextrema Reichburgerrörelsen, som inte erkänner Tysklands demokratiska institutioner och var anhängarskara har växt.

En del av planen för att störta den tyska staten var att åsamka en nationell blackout genom att förstöra den elektriska infrastrukturen för att sedan kidnappa hälsoministern Karl Lauterbach. Han har blivit ett hatobjekt för den tyska extremhögern på grund av hanteringen av Covid-restriktionerna. De var även redo att döda Lauterbach livvakter, enligt åtalet.

Samlade vapen

En utsedd generalförsamling skulle sedan deklarera att regeringen upplösts och välja ut en ny ledare, rapporterar AFP.

Gruppen som rekryterat anhängare på den sociala medieappen Telegram sökte tillgång till bomber och hade tillgång till maskingevär, pistoler och ammunition.

Tidigare i december förra året avslöjades en annan högerextrem grupp som även den planerade en statskupp. I den gruppen fanns en tidigare parlamentsledamot från högerextrema Alternativ för Deutschland och en 71-årig prins.

De präglades av konspirationsteorier hämtade från den amerikanska så kallade Qanon-rörelsen och tankegods från Reichburgerrörelsen. Gruppen verkade för att återupprätta det nazistiska tyska riket. Tyska myndigheter har inte kopplat ihop den gruppen med planerna på att kidnappa Lauterbach.