Radar · Utrikes

Högerextremister planerade kupp – 25 gripna

Polisen har gripit minst 25 personer under en serie tillslag mot en högerextremistisk grupp i Tyskland.

Minst 25 personer har gripits vid en landsomfattande razzia mot en högerextremistisk ”terrorgrupp” i Tyskland. Gruppens mål ska ha varit en väpnad attack mot förbundsdagen i Berlin.

Bland de misstänkta finns före detta elitsoldater och en tidigare parlamentsledamot för högernationalistiska Alternativ för Tyskland (AFD).

Tillslagen ägde rum tidigt på morgonen i elva av Tysklands sexton delstater, skriver public service-sajten Tagesschau.

Sammanlagt anklagas omkring 50 personer för bildandet av en högerextrem terrorgrupp med målet att störta det demokratiska styret i Tyskland och återupprätta det tyska kejsarriket. Konkret ska det handla om planer på en väpnad stormning av förbundsdagen och attentat mot elinfrastruktur i syfte att åstadkomma ett ”inbördeskrigsliknande” tillstånd, enligt åklagare.

Tidigare specialsoldater

En betydande del av gruppen består av tidigare soldater, vissa av dem från specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK), något som enligt utredare gör den särskilt farlig.

Den federala elitpolisstyrkan GSG 9 – kanske mest känd för sitt fritagande av 90 gisslantagna passagerare på ett kapat Lufthansaplan i Mogadishu 1977 – deltog i gryningsräderna, tillsammans med omkring 3 000 poliser.

Kopplas till extremiströrelse

De misstänkta kopplas till den så kallade Reichsbürger-rörelsen, som inte erkänner tyska förbundsrepubliken, utan i stället svär trohet till det föregående Tyska riket (1871–1945) som upplöstes när de allierade ockuperade Tyskland efter landets nederlag i andra världskriget.

22 av de gripna är tyska medborgare. En person greps i Kitzbühel i Österrike och en i den italienska staden Perugia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV