Radar · Djurrätt

Straffet för djurplågeri på djurpark ”alldeles för lågt”

På bilden syns boa constrictor sabogaeungar födda på Blekinge exotiska värld år 2015, det vill säga innan de senaste ägarna tog över driften.

Idag kom domen mot de två män som stod åtalade för djurplågeri på Blekinge exotiska värld. Undernärda, skadade och trångbodda djur hittades bland annat under de kontroller som gjordes. Påföljden blir dagsböter, ett alldeles för lågt straff, enligt Djurens rätt.

Redan vid den första kontrollen som Länsstyrelsen gjorde på Blekinge exotiska värld år 2017 efter att de båda männen tagit över driften visade på brister i djurhållningen. Bland annat var vissa utrymmen inte rymningssäkra och ormar och andra reptiler hölls i samma rum som var avsett för sjuka och skadade djur. Dessutom fanns ingen möjlighet att rengöra utrusning utan att förebygga smittspridning.

Det hela ledde till fler kontroller och att Länsstyrelsen år 2020 till sist valde att dra in tillståndet för att visa upp djur offentligt.

Undernärda och skadade

Vid en kontroll i januari 2021 upptäcktes flera undernärda, skadade och trångbodda djur. Tre vitörade marmosetter (silkesapor) beslagtogs och fick senare avlivas.

Vid en uppföljande kontroll hittades döda djur i en frysbox, varav flera bedömdes ha varit undernärda när de dött.

I domen som meddelas idag står det bland annat att ”djurplågeriet har inte skett uppsåtligen och har avsett ett fåtal djur”. Domen blir därför 60 dagsböter om 250 kronor respektive 90 dagsböter om 50 kronor, det vill säga 15 000 kronor respektive 4500 kronor.

Utsatta för lidande i flera år

Detta är för lågt, enligt Djurens rätt.

– Det är positivt att de här männen döms för djurplågeri, men straffet är alldeles för lågt utifrån att de utsatt djur för lidande under flera år, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog hos Djurens rätt, i ett mail till Syre.

Djurrättsorganisationen menar att det här fallet är ett tydligt exempel på att människor kan alldeles för lite om exotiska djurarter för att hålla dessa djur i fångenskap.

”Djurens rätt arbetar för att införa en positiv lista där det enbart blir tillåtet att hålla arter som det finns god kunskap om, och som inte har lika stor risk att fara illa tillsammans med människor. Idag är det alltför lätt att hålla exotiska djur utan någon förkunskap, vilket kan som i detta fall, leda till ett fruktansvärt lidande”, skriver de i mailet.

För ett år sedan infördes en ny brottsrubricering i Sverige: grovt djurplågeri. För att kvalificeras som detta ska brottet antingen ha inneburit allvarligt lidande för djuret, vara av särskild hänsynslös eller farlig art eller också ha begåtts mot flera djur.

Läs mer:

Djurparksägare döms för djurplågeri

Djurparksägare misstänkta för djurplågeri

Nytt grovt djurplågeribrott – men ger det fängelse?