Radar · Djurrätt

Djurparksägare döms för djurplågeri

Två män döms för djurplågeri efter misskötsel på Blekinge exotiska värld i Karlshamn.

Två män döms för djurplågeri efter misskötsel på Blekinge exotiska värld i Karlshamn. Den ene döms även för artskyddsbrott.

Påföljden blir 60 dagsböter om 250 kronor respektive 90 dagsböter om 50 kronor.

Männen, som är tidigare ägare av den numera nedlagda djurparken, åtalades efter att länsstyrelsen i Blekinge hittat allvarliga brister i djurhållningen.

Bland annat beslagtogs tre vitörade marmosetter (silkesapor) och två afrikanska dvärgkrokodiler vid en kontroll i januari 2021. En veterinärundersökning visade att aporna var undernärda, varpå de avlivades.

Vid samma kontroll hittades fler undernärda djur. Flera djur hade dessutom inte tillgång till rent vatten eller värmekällor och UV-ljus. Djur vistades även i för små utrymmen och var skadade. Till exempel hittades en sköldpadda med en flagnad svans och en leguan med sår på magen och en skadad svans.

Vid en uppföljande kontroll hittades döda djur i en frysbox, varav flera bedömdes ha varit undernärda när de dött.

Under rättegången har åklagaren dragit tillbaka flera åtalspunkter och domen omfattar hanteringen av aporna och dvärgkrokodilerna.

De båda männen, som har nekat till brott, frias från djurplågeri gällande krokodilerna. Bland annat bedöms det smutsiga vattnet bero på tillfälligheter. Men när det gäller aporna anser tingsrätten att männen har agerat oaktsamt.

”Djurplågeriet har inte skett uppsåtligen och har avsett ett fåtal djur”, skriver tingsrätten i domen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV