Radar · Politik

Amnestys ordförande kritiseras för att stödja MP

Parul Sharma, styrelseordförande för Amnesty Sverige, valarbetar tillsammans med Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Amnestys ordförande Parul Sharma deltar i valarbetet och säger att det är ”livsviktigt att rösta på Miljöpartiet”.
– Olyckligt, säger generalsekreterare Anna Johansson.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund ler in i kameran på klippet på Instagram och tackar Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor, för ett bra samtal och för att hon röstar på Miljöpartiet efter att de båda deltagit i ett så kallat homeparty i Vällingby, en del av Miljöpartiets valarbete.

I samma klipp säger Parul Sharma att det inte bara nödvändigt, utan till och med livsviktigt att rösta på Miljöpartiet i valet på söndag.

– Vi står vid ett vägskäl, klimatet behöver oss och ett viktigt verktyg för att kunna rädda klimatet är just Miljöpartiets roll i riksdagen och regeringen. Så rösta ni också på Miljöpartiet, säger Parul Sharma.

Opartisk och partipolitisk oberoende

Men Parul Sharma är även styrelseordförande för Amnesty Sverige. Och Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson tycker Parul Sharmas öppna ställningstagande och uttalande för Miljöpartiet är problematiskt, något som Altinget var först med att uppmärksamma.

– Amnesty är en opartisk och partipolitisk oberoende organisation. Denna princip är viktig för oss som organisation och för vårt förtroende. Amnesty stödjer specifika förslag för att värna och skydda mänskliga rättigheter, och inte politiska partier eller politiska företrädare, säger Amnesty Sveriges generalsekreterare Anna Johansson i en skriftlig kommentar till Syre.

– Vår ordförande Parul Sharma är inte talesperson för Amnesty. Det är olyckligt om hennes privata ställningstaganden uppfattas som att Amnesty tar ställning för ett visst politiskt parti, vilket inte är fallet, fortsätter hon.

Amnesty se över riktlinjerna

Enligt Anna Johansson föreligger ingen intern konflikt inom Amnesty utan hon och Parul Sharma har en “samsyn gällande ordföranderollen” och de kommer att arbeta för att en liknande situation inte uppstår igen.

– Vi förstår att vi behöver se över våra interna riktlinjer för att säkerställa att de personer som innehar en framträdande roll där de uppfattas som en representant för vår organisation inte engagerar sig partipolitiskt eller uttrycker partipolitiska sympatier, säger Anna Johansson.

Det finns ingen tvekan från din sida om att Parul Sharma kan sitta kvar som styrelseordförande?

– Jag har stort förtroende för Parul Sharmas sätt att leda organisationen, men detta är i slutändan en fråga som Amnesty Sveriges medlemmar får avgöra. Parul Sharma är uppskattad som ordförande och har lett ett viktigt förändringsarbete inom Amnesty Sverige, inte minst i relation till organisationens jämlikhetsarbete, säger Anna Johansson.

Parul Sharma har tidigare varit kritisk till Miljöpartiet. När hon var chef för
Greenpeace Sverige 2019 kritiserade hon i en intervju med Svenska Dagbladet partiet för att sitta för mycket i knät på näringslivet.

Syre har utan framgång sökt Parul Sharma.

Läs mer:

Amnesty kritiskt till gripande av klimataktivister

Chef för Amnesty Ukraina avgår i protest

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV