Radar · Utrikes

Chef för Amnesty Ukraina avgår i protest

Rapporten hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser.

Chefen för Amnesty Internationals kontor i Ukraina, Oksana Pokaltjuk, avgår i protest mot människorättsorganisationens kontroversiella rapport som kritiserar Ukrainas militära svar mot Rysslands invasion av landet.

Rapporten släpptes i torsdags och väckte upprörda känslor i Ukraina. Organisationen anklagar landet för att bryta mot internationell lag och sätta civila i fara.

Rapporten hävdar att ukrainsk militär använder bostadsområden, inklusive skolor och sjukhus, som baser. Totalt listar man 19 städer och byar i regionerna Charkiv, Donbass och Mykolajiv där man säger sig ha dokumenterat detta. Amnesty betonar att det inte rättfärdigar ryska attacker mot civil samhällsstruktur.

”Om du inte bor i ett land som invaderats av ockupanter som sliter sönder det, förstår du förmodligen inte hur det är att fördöma en armé av försvarare”, skriver Oksana Pokaltjuk på sociala medier efter sin avgång.

Pokaltjuk säger att hon försökt varna ledningen för att rapporten är ensidig och att den misslyckas med att ta hänsyn till Ukrainas ställning.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har också kommenterat rapporten och delar inte den kritiska bilden. I stället anklagar han Amnesty för att försöka ”skifta ansvaret från angriparen till offret”.