Radar

32-åringen kritiserade psykiatrin utifrån antisemitiskt synsätt

Mannen som dödade Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR, skrev utifrån antisemitiska konspirationsteorier på Flashback 2015, bland annat om psykiatrin.

Polisen har angett att mannen som dödade i Almedalen hade psykisk ohälsa och motivet till mordet i Almedalen var psykiatrin. Men 2015 skrev mannen om hur judarna ”perverterade vår psykiatri och syn på sexualiteten”, och nämnde Freud som exempel. 
– Alla människor som lider av psykisk ohälsa är inte våldsbenägna, säger journalisten Jack Werner.

Igår gick polisen ut med att mannen som dödade Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges kommuner och regioner, SKR, hade psykisk ohälsa. Att 32-åringen har varit aktiv i Nazistiska motståndsrörelsen, NMR, tas bort som motiv.

Men på twittter uppmärksammar journalisten Jack Werner att mannen har skrivit på Flashback att judarna skulle ha perverterat psykiatrin och synen på sexualiteten, och nämner psykologen Sigmund Freud som exempel. Freud har judisk bakgrund.

Mannens inlägg gjordes visserligen 2015, och mannen har inte lagt upp konspirationsteorier eller publicerat något alls på Flashback sedan 2017, enligt Jack Werner. Men han anser ändå att kopplingen är intressant.

– Alla människor som lider av psykisk ohälsa är inte våldsbenägna. Och alla våldsbenägna lider inte av psykisk ohälsa. Men det kan bli en cocktaileffekt där politiska tankesystem ger våldet logik och riktning, säger Jack Werner till Syre.

Läs mer:

SKR:s psykiatrisaamordnare knivdödades – misstänkte mannen har nazistkopplingar

Åklagaren om knivdådet: ”Det är riktat mot psykiatrin”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV