Radar · Basinkomst

Nytt AI-drivet parti vill införa basinkomst i Danmark

Här i Folketinget kan artificiell intelligens, AI, snart ha en plats, om nystartade Det syntetiske parti får sin vilja igenom.

Ett nytt danskt parti siktar på att nå alla de som inte går till valurnorna. Partiets politik tas fram av artificiell intelligens, AI. Ett av deras främsta förslag handlar om att införa en basinkomst i Danmark – två gånger högre än genomsnittslönen.

Medan valrörelsen drog i gång i Sverige bildades ett nytt parti i Danmark med sikte att komma in i Folketinget år 2023.

I maj i år lanserade konstnärskollektivet Computer Lars Det syntetiske parti – ett parti vars politik ska bygga helt på algoritmer från artificiell intelligens.

– Det är ett sätt att optimera valsystemet, säger Asker Bryld Staunaes till AFP, rapporterar The Local

Nu har partiets politiska program börjat ta form.

Förespråkar basinkomst åt alla

Det syntetiske partis mål är att nå de 15 procent av befolkningen som inte röstar i det danska valet. Kollektivet tror att orsaken till de uteblivna rösterna handlar om att denna grupp inte tilltalas av de etablerade partiernas politik. Därför har de tagit fram en algoritm som bygger på en analys av alla ytterkantspartiers politik sedan 1970-talet.

En av deras valfrågor handlar om att införa en universell basinkomst på 100 000 danska kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som genomsnittslönen i Danmark som ligger på drygt 44 500 danska kronor, vilket motsvarar drygt 62 700 svenska kronor före skatt och där pension har inkluderats.

Partiet vill också att ett ytterligare mål gällande hållbar utveckling läggs till i FN:s Agenda 2030. Förutom mål som till exempel att fattigdomen och hungern ska utplånas och att alla ska ha tillgång till hållbar energi, vill de att ”människor och algoritmer ska samverka mer än i dag”, säger Asker Bryld Staunaes.

Möjligt att chatta med partiets AI via app

Det återstår att se om partiet kan ställa upp i valet 2023. För att det ska vara möjligt behövs 20 182 namnunderskrifter, uppger The local. Nu har partiet bara fyra. Men om de lyckas är målet att använda sitt mandat för att koppla ihop AI med arbete som utförs av ledamöterna i Folketinget.

”Tanken … är att ta denna enorma politiska och ekonomiska kraft (algoritmer) … för att försöka sammanlänka den med det traditionella politiska systemet,” säger Asker Bryld Staunaes.

Den som är intresserad av att komma i kontakt med Det syntetiske parti kan chatta med partiets AI på meddelandeappen Discord. 

Partiet planerar att hålla sitt första valmöte ”för en mänsklig publik” i september.

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Sex förslag: Så skulle en basinkomst kunna se ut i Sverige