Startsida - Nyheter

Zoom

Därför gjorde S ett av sina sämsta val

En valaffisch slängd i vattnet utanför Riksdagshuset.

S förlorade makten i riksdagen och i flera kommuner. I en ny bok berättar socialdemokraterna själva hur det kunde gå så fel.

Under valnatten och de närmaste dagarna som följde när rösträkningen fortfarande pågick återkom avgående statsminister Magdalena Andersson (S) till att partiet hade gjort ett mycket bra val. Det hade gått bra för partiet.
Men det stämmer inte.
Med 30,33 procents väljarstöd i riksdagsvalet gör Socialdemokraterna sitt näst sämsta valresultat någonsin.
Av många utomstående ses det som förlust.

Inte gick det mycket bättre i region- och kommunvalen. På flera ställen runt om i landet fick Socialdemokraterna lämna ifrån sig makten såsom i Region Sörmland, eller Oxelösunds kommun där Socialdemokraterna för första gången på 72 år inte längre är största partiet.
Vad var det som hände egentligen?
Det är temat i journalisten Alexander Bygdéns nya bok Vända på varje sten. Som reporter på Aktuellt i Politiken har han under andra halvan av mandatperioden intervjuat över 100 företrädare för Socialdemokraterna. Mestadels fritidspolitiker i olika kommuner men även statsråd och andra medlemmar.
Och det tycker han själv är styrkan i boken: att den inte är en eftervalsanalys utan att det skrevs före valet.

– Förra året så föll ett 100-årigt socialdemokratiskt styre i Surahammar. Då tänkte jag att det här är verkligen något som händer nu. Här finns en story som är större än bara Surahammar. Det här är något som händer i hela landet, Det är en brytningstid, säger Alexander Bygdén och fortsätter.

– Det som händer på en ort kan spegla något större. Jag ville därför prata med människor inom Sveriges fortfarande största parti även om de har blivit bra mycket mindre än tidigare.

Är det mer än en bild av Socialdemokraterna, är det en bild av Sverige?

– Jo precis. Men det är också viktigt att påpeka att det är en bild av Sverige men det är inte en heltäckande bild. Ett parti är ju dels ideologin, dels är det människorna som finns i partiet. Därför tycker jag människorna är väldigt intressanta.

Fler röstade på olika partier i olika val

Alla individer han pratat med har sina enskilda versioner och förklaringar till att Socialdemokraterna har tappat väljare. Men en anledning som flera av dem han har pratat med tar upp är att de upplever att det finns en stor röstsplittring på många ställen.

– Det finns en röstsplittring i flera delar av landet där man på kommunal nivå röstar på ett parti men inte på samma parti till riksdagen. Det här kan jag inte ta gift på för jag är inte statsvetare men jag tycker mig ha hört statsvetare säga att röstsplittringen på vissa ställen har ökat, säger Alexander Bygdén.
 
Vad tror du förändringen för partiet beror på?

– Jag får olika svar på olika ställen men boken börjar och slutar i Surahammar som hade tappat sitt maktinnehav. Där upplever jag att det finns en vilja till förnyelse. ”Det måste bli något nytt och nu gör vi något nytt”. Det finns en framåtanda på många ställen så att man vaknar upp och tar sig upp ur gamla hjulspår.

Men i Surahammar så verkar uppvaknandet inte fallit väl ut hos väljarna?

– Nej, precis. Det är ju också intressant. Att de gick framåt men inte tillräckligt. Tidaholm är ett annat rött näste där man har tappat makten. Där har det funnits en bild av att bara man ställer ut skorna så har man vunnit valet. SD och MP gick till och med tillsammans i gemensam budgetberedning för att ge betalt för gammal ost. De gjorde ett stort internt arbete för att vinna tillbaka väljare, men de gjorde de inte. De backade fem mandat istället.

De flesta arbetare röstade inte på arbetarpartiet

Från det att Socialdemokraterna bildades 1889 ur en folkrörelse och var ett arbetarparti har mycket hänt.
På partiets valsedlar anges fortfarande partibeteckningen ”Arbetarepartiet – Socialdemokraterna”. Men i 2022 års val röstade bara 42,4 procent av LO-väljarna på Socialdemokraterna enligt siffror från SVT:s vallokalsundersökning som tidningen Arbetet beställt.
Rent krasst innebär det att de flesta arbetarna valde att rösta på något annat än Arbetarpartiet Socialdemokraterna.

– Det händer något när man inte längre är det parti som har den självklara makten som man kanske har tänkt att man har haft. Det får många att se över “vad är vi för parti, vad vill vi vara för parti”. Där kan det komma fram något bra om man vill göra en förändring. Oavsett om man verkligen vill något nytt eller för att man är av nöd tvungen, säger Alexander Bygdén.

Kan personerna som representerar partierna i kommunerna vara viktigare än själva partiet när väljarna ska bestämma vad de ska rösta på?

– När jag frågar de här personerna som samlar många människor så säger de oftast att det inte är så. De säger att det är laget före jaget. Men pratar man med de som röstar på de här personerna så säger vissa att det är just personerna de röstar på.

På omslaget av boken görs en pastsich på filmen Jaws, Hajen, där Magdalena Andersson är avbildad. Foto: Johan Nilsson/TT och Förlaget Nyfiken

Statsministern som haj, eller simmande kvinna

Titeln på boken Vända på varje sten är tagen från att Magdalena Andersson under valrörelsen i sina tal återkom till hon lovade att vända på varje sten för att bryta segregationen, minska kriminaliteten och “knäcka” gängen. 
Omslaget pryds av statsministern avbildad likt filmaffischen till Jaws, eller Hajen.

–Framsidan på boken är Magdalena Andersson som en pastisch på filmen Hajen för det har varit mycket fokus på henne och hennes simmarbakgrund och hon har varit som ett draglok i hela valrörelsen, säger Alexander Bygdén och fortsätter.

– Det finns en humoristisk blinkning i det. Jag pratade med en äldre kvinna som varit engagerad länge i kommunpolitiken i Kungsbacka och hon sa att politik är humor och nyfikenhet och det gäller livet också.

Tänker du att det är Magdalena Andersson som är hajen som ska äta upp den simmande kvinnan, eller är det Magdalena Andersson som är den simmande kvinnan?

– Det får jag lämna öppet för tolkning men det är det som är lite kittlande.

Partiet bör förnya sig

Den nya mandatperioden har nu inletts i riksdagen och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har fått uppdraget att utse en ny regering. Ett arbete som har dragit ut på tiden och där förhandlingar mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna fortfarande pågår.
Socialdemokraterna verkar få finna sig i att sitta i opposition. Något som de även får göra i flera kommuner och  regioner.
Alexander Bygdén är osäker på hur det kommer att gå för Socialdemokraterna under den kommande mandatperioden.

– Det är svårt att veta och det är något som jag önskar att jag hade facit på. Samtidigt vill jag inte veta något om framtiden. Och nu när jag har sagt att jag helst inte vill gissa så gör jag det i alla fall. Det jag har märkt när jag har pratat med flera är att de som känner att de vill bygga något nytt, de som vill få rörelsen att fortsätta leva… det är mycket möjligt att man inte har haft samma uppvaknande som de hade i Surahammar där de förlorade fast det aldrig hade hänt tidigare. Det skulle behöva hända på vissa andra orter också om partiet ska finnas kvar där.

Partiet måste vakna upp lokalt på fler ställen?

– Nja, jag tänker att på vissa ställen där det inte går bra kanske man måste göra på ett annorlunda sätt för att få ett annorlunda resultat.

Läs mer:

S får leda färre utskott än SD

S om SD-posterna: skrämmande

Väljarmissnöje leder till maktskifte i regioner

Carolina Sinisalo invald i Stockholm stad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV