Radar · Politik

S om SD-posterna: skrämmande

Lena Hallengren (S) är upprörd över att Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna får ordförandeposten i riksdagens justitie- och utrikesutskott.

Att SD får ordförandeposten i riksdagens justitie- och utrikesutskott väcker starka reaktioner.
– Det är skrämmande, ganska chockartat, säger Lena Hallengren (S).

Som en del i de pågående regeringsförhandlingarna har nu Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna enats om hur de ska fördela riksdagens utskottsposter.

Sverigedemokraterna får flera viktiga poster som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet samt utrikesutskottet. De erhåller även posten som vice ordförande i civilutskottet, trafikutskottet, försvarsutskottet samt skatteutskottet, enligt ett pressmeddelande.
Att Sverigedemokraterna får så tunga poster väcker starka reaktioner från oppositionen.

– Det är skrämmande, ganska chockartat. Utrikesutskottet är inte vilket som helst, det ska representera Sveriges riksdag utomlands och överhuvudtaget i relationen till omvärlden, så det är en viktig position. Och här har Moderaterna sålt sig. Det är tyvärr ett tecken på vart vi är på väg, att för Ulf Kristerssons del är det viktigt att få makt och inflytande,  man säljer sig billigt, säger Lena Hallengren, gruppledare för Socialdemokraterna till Aftonbladet och fortsätter:

– Utrikesutskottet är otroligt betydelsefullt med en omvärld som är minst sagt orolig. Att i det läget peka ut en sverigedemokrat, ett parti med rötter i nazismen, som den som ska företräda svenska folket i riksdagen utrikes… på samma sätt som jag nog är lite skakad av detta är det nog ingenting mot vad många av de länder som gett oss säkerhetsgarantier är, som undrar vart Sverige är på väg.

"Skämmer ut Sverige internationellt"

Vänsterpartiets partiledare Nooshie Dadgostar delar kritiken:

“Återigen skämmer den icke-tillträdda regeringen ut Sverige internationellt. Den här gången genom att ge Sverigedemokraterna ordförandeposten i utrikesutskottet”, skriver hon på Twitter.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund skriver på Twitter:

“Att partiet som inte kan välja mellan Putin och Biden ska leda utrikesutskottet känns ju inte toppen. Och att det parti som har klart flest brottsmisstänkta personer på listorna ska ta justitieutskottet? Erfarenhet av området brukar vara en merit, men…”

Även Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf reagerar starkt och skriver på Twitter.

“Så M, KD och L ger SD i uppdrag att leda utrikes- och försvarspolitiken i riksdagen. I detta känsliga säkerhetspolitiska läge, när Sverige ska bli medlem i Nato och vara ordförande i EU. Det är olyckligt och kommer påverka Sveriges anseende i världen”.