Zoom

Väljarmissnöje leder till maktskifte i regioner

I flera av regionerna bland annat Stockholm och Västra Götaland blir det maktskifte i regionfullmäktige.

2022 års valresultat tyder på att väljarna satt sig in i regionpolitiken.
– Där det varit stora problem i vården, som i Norrbotten, verkar väljarna ha använt sin röst för att visa sitt missnöje, säger statsvetare Jessika Wide.

Sjukvården rankas återkommande som en av de viktigaste valfrågorna men ändå beskrivs ofta regionvalet som det bortglömda valet. 
Även i årets valrörelse har det framkommit att många väljare inte vet att det är regionerna som styr och har ansvar för sjukvården.
Likaså med den lokala kollektivtrafiken. Uttrycket “ska vi åka kommunalt” hänger kvar i syfte att man tar exempelvis bussen, spårvagnen eller tunnelbanan. Men även där styr och ansvarar regionerna.

Men 2022 års valresultat tyder på att väljarna den här gången har satt sig in i regionpolitiken. Det menar Jessika Wide, statsvetare vid Umeå universitet som bland annat forskar om lokal demokrati.

– Det finns inga undersökningar som visar vad det är som får väljarna att rösta som de gör i regionvalet. Men där det varit stora problem i vården, som i Norrbotten, verkar väljarna ha använt sin röst för att visa sitt missnöje, säger Jessika Wide till Dagens Nyheter.

Hur man röstar i riksdagsvalet verkar även ha genomslag på både kommunal- och regional nivå. Socialdemokraterna gick exempelvis framåt i riksdagsvalet och ökar samtidigt i 15 av 21 regioner.

Stockholm är en av de regioner där Socialdemokraterna ökar mest, och där tyder allt på ett maktskifte. En tänkbar konstellation som har tillräckligt med mandat är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet med Vänsterpartiet som stödparti. Detta har Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson i regionen, Jonas Lindberg, öppnat för tidigare. Nu säger Centerpartiets Gustav Hemming att han för tillfället ser detta som det bästa alternativet, vilket SvD var först att rapportera.

Minoritet får styra

Även i Västra Götalands regionen blir det sannolikt maktskifte när det står klart att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gemensamt vill leda regionen. De har tillsammans 68 av 149 mandat och skulle i så fall bilda ett minoritetsstyre. 
Men det är inget hinder, enligt Helén Eliasson, gruppledare för Socialdemokraterna.

– Regionen har redan styrts av en minoritet i fyra år. Efter valet där Socialdemokraterna gick fram med fem mandat och där väljarna har stort förtroende för att vi ska leda regionen har jag samtalat med övriga partier och kommit fram till att den här konstellationen är det största blocket. Då ser jag det som vägen framåt, säger Helén Eliasson i en intervju med P4 Göteborg.

I Region Östergötland blir det också maktskifte, men åt andra hållet. Socialdemokraterna har tidigare styrt tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet men nu går Socialdemokraterna i opposition som “en tuff men konstruktiv kraft”, enligt ett uttalande.
Samtidigt meddelar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att samtal mellan partierna pågår för en ny borgerlig ledning. För att samla en majoritet i regionen har även sakpolitiska diskussioner med Sverigedemokraterna inletts.

– Det har inte varit vårt förstahandsval. Alla vi tre partier hade önskat att vi hade kunnat få 51 mandat (av 101, reds. anm.), men så blev det inte och då måste vi försöka hitta lösningar, säger Marie Morell, gruppledare för Moderaterna, till P4 Östergötland.

Vann men förlorade

I Region Sörmland blir det maktskifte trots att Socialdemokraterna gick fram i regionvalet och fick ytterligare tre mandat. Centerpartiet backade något men behåller sina fyra mandat. Väljarnas stöd för det lokala sjukvårdspartiet Vård för pengarna minskade kraftigt och partiet förlorade fem av sina femton mandat. Trots detta hade dessa tre partier kunnat fortsätta att styra i majoritet, med ett mandats övervikt.  Ändå väljer nu  Centerpartiet  och Vård för pengarna att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och i stället styra i minoritet med Moderaterna och Kristdemokraterna. 
Regionstyrelsens nuvarande ordförande Monica Johansson (S) är besviken.

– Det är inte roligt att vinna valet men förlora makten, säger hon till Dagens Samhälle.

I Region Norrbotten blev det ett historiskt maktskifte när Sjukvårdspartiet kammade hem mer än en tredjedel av rösterna i förra valet, och bröt därmed en obruten segersvit för Socialdemokraterna sedan 1939.
Sjukvårdspartiet fick 34,69 procent av rösterna och tog tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet över makten. I årets val backade Sjukvårdspartiet med 26,5 procentenheter och Socialdemokraterna tar tillbaka makten.

Även i Västernorrland väntar ett maktskifte. Regionen har tidigare styrts av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, men Moderaterna hoppade av samarbetet tidigare i år. 
Sjukvårdspartiet Västernorrland är den stora vinnaren. Partiet ökade med tio procentenheter jämfört med 2018 och har som ambition att leda en ny majoritet.

Sjukvårdspartiet har nu inlett förhandlingar med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet, säger till Sundsvalls Tidning att han ser “goda förutsättningar för ett maktskifte”.

I Region Örebro pågår förhandlingar om vilka som ska styra vården sedan Miljöpartiet åkte ur och lokala Örebropartiet kom in i regionfullmäktige
I Region Örebro pågår förhandlingar om vilka som ska styra vården sedan Miljöpartiet åkte ur och lokala Örebropartiet kom in i regionfullmäktige. Foto: Håkan Risberg

Fler maktsskiften

Region Jämtland Härjedalen går mot ett troligt maktskifte. Valet 2018 var en stor framgång för Centerpartiet i Jämtland, som fick sitt överlägset största väljarstöd med över 20 procent. Men i årets val tappar partiet och förlorar sin roll som nästa största parti. Samtidigt gör Socialdemokraterna ett bra val och har sagt att de tror att de kan bilda majoritet. Nuvarande oppositionsråd Bengt Bergqvist (S) säger till Länstidningen att Socialdemokraterna nu för  samtal med andra partier i regionen för att kunna bilda majoritet och att de är “ganska överens”.
Men han vill inte säga med vilka andra partier han diskuterar med.

I Region Skåne backade allianspartierna medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gick framåt men ingen av alternativen har någon majoritet för att styra. På grund av Sverigedemokraternas starka ställning i regionen med sina 30 mandat har alliansen varit nära att spricka eftersom varken Liberalerna eller Centerpartiet har kunnat tänka sig att styra med dem.
Liberalerna i region Skåne har nu bestämt sig och vill återigen ingå i ett borgerligt styre, skriver de i en debattartikel i Sydsvenskan.
De vill få till ett styre med Moderaterna och Kristdemokraterna, och kan tänka sig att budgetförhandla med Sverigedemokraterna, men inte låta dem sitta med i styret.
Något som Sverigedemokraterna har krävt.

I Region Örebro backade Socialdemokraterna men är fortfarande regionens största. Miljöpartiet åkte ur, medan lokala Örebropartiet kom in i regionfullmäktige. Nu pågår förhandlingar om vilka som ska styra.

– Jag är öppen för samarbete med alla utom SD och Örebropartiet säger Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande till Nerikes Allehanda.

I Region Blekinge hade Socialdemokraterna suttit vid makten i nästan 100 år när det vid förra valet blev maktskifte och ett alliansstyre. Men efter det att Liberalerna åkte ur fullmäktige vid senaste valet blir det nu återigen maktskifte och regionen kommer nu att styras av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Läs mer:

Var fjärde SD-ledamot företräder ”fel” valkrets

MP:s ras i regionerna: Får bara plats i var tredje

Sju av tio vill att staten tar över sjukvården