Radar · Miljö

Naturskogen Fallebo avverkad

Nu ligger ett kalhygge kvar där Fallebo naturskog tidigare stod.

Trots protester från en rad miljöorganisationer har Oskarshamns kommun nu fullföljt planerna på att avverka naturskogen Fallebo. Skogen innehöll en rad fridlysta arter.

De tre hektaren naturskog i Oskarshamn kommun har nu blivit till ett kalhygge. Detta trots att miljöorganisationer protesterat under mer än ett års tid, genom klagomål till certifieringssystemet FSC och under samråd med kommunen.

Kommunen menade att området var attackerat av granbarkborre, medan föreningen Skydda skogen menade att det mesta av angreppet hände för över två år sedan och inte längre utgjorde någon större risk för spridning.

I området har bland annat den rödlistade vedsvampen ullticka påträffats, liksom de fridlysta arterna spillkråka, mindre hackspett och grönsångare. Det var också ett område som låg nära ett bostadsområde och användes av många.

”Nu ligger i stället ett kalhygge i närheten av bebyggelsen. Dagisgrupperna, som brukade besöka naturskogen, kanske inte tycker kalhygget är lika fint som skogen var. Många av de arter som levde i naturskogen överlever inte omgivningens förändring. Människan har återigen tyckt att det är bättre att få pengar än att vårda den omgivning som låter oss leva ett bra liv”, skriver Skydda skogen i ett uttalande.

Läs mer: 

Avverkning påbörjad i Fallebo naturskog

Avverkning hotar värdefullt skogsområde

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV