Radar · Miljö

Avverkning påbörjad i Fallebo naturskog

Granbarkborren uppges vara anledningen till avverkningen.

Trots omfattande protester mot Oskarshamns planer på att avverka delar av en populär naturskog i kommunen har man nu startat avverkningen. Samtidigt protesterar aktivister på plats.

Som Syre tidigare skrivit om så har Oskarshamns kommun gått fram med planer på att avverka delar av naturskogen Fallebo, ett omtyckt naturområde där många personer vistas och som hyser många sällsynta arter.

Under onsdagen startade kommunen avverkningen, med aktivister på plats för att fredligt protestera. Dock fortsatte skogsmaskinen att avverka trots att aktivisterna befann sig i närheten, uppger föreningen Skydda skogen.

– Det är högst beklagligt att Oskarshamns kommun väljer att avverka trots skogens höga värden för biologisk mångfald, friluftsliv och rekreation. Kommunen ignorerar att vi är flera miljöorganisationer som säger nej till avverkningen. Vi har begärt att skogen bör bli ett kommunalt naturreservat istället, säger Nils-Erik Norrby, styrelseledamot i Skydda Skogen, i ett pressmeddelande.

Kommunen har försvarat sitt beslut med att ett stort område av skogen är angripet av granbarkborre. Men Skydda skogen menar att det argumentet inte håller hela vägen. I ett brev till kommunen skriver de att granbarkborren är en del av det naturliga skogsekosystemet och gynnar många skogsarter.

”Granbarkborren måste ha tillgång till färsk innerbark och är inte intresserad av döda träd utan bark. De gynnas bland annat av vindfällda träd i hyggeskanter eller fristående träd som lämnats på hyggen. De lockas även till färska hyggen, troligtvis på grund av doften från stubbar och ris samt av feromon från artfränder. Problemet med granbarkborre försvinner med andra ord inte om man tar bort redan nu angripna granar”, skriver föreningen.

De noterar också att kommunen uppgett att 99 procent av granarna ska avverkas, men även 40-50 procent av tallarna. Eftersom området består av 70 procent tall och 25 procent gran drar föreningen slutsatsen att det främst är tall som kommer att avverkas.

– Nettovärdet som kommunen räknar med kan omöjligt bygga på granen, som delvis skadats av granbarkborre, utan måste bygga på uttaget av tall där mycket kan bli timmer. Därmed handlar den här avverkningen knappast om något annat än pengar, säger Nils-Erik Norrby i pressmeddelandet.

Läs mer: 

Avverkning hotar värdefullt skogsområde

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV