Zoom

Stor demonstration mot Nato: ”Motståndet behöver få höras”

I torsdags demonstrerade Nato-kritiker på Bergsgatan i Malmö.

På lördag arrangerar flera organisationer, bland dem Ung vänster Storstockholm, SSU Stockholm och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, IKFF, en demonstration i Stockholm med budskapet ”Nej till Nato”. ”Vi är med för att visa att det finns ett motstånd i Sverige, som inte har synts i medierapporteringen”, säger Elin Liss på IKFF.

Listan på medarrangörer till lördagens demonstration i Stockholm är lång. Samtidigt som Sverige med stormsteg närmar sig ett Natomedlemskap, sluter allt från politiska partier till ungdoms- och fredsorganisationer upp bakom det gemensamma budskapet: ”Nej till Nato – tillsammans för fred!”. På listan finns bland annat Feministiskt initiativ, Kristna fredsrörelsen, SSU Stockholm, Vänsterpartiet Storstockholm, Folket i bild/Kulturfront och Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF).

Arrangörerna understryker att de fördömer Rysslands agerande och står i solidaritet med det Ukrainska folket, men ett Natomedlemskap är inte ett steg i rätt riktning för fred, menar de.

”Att gå med i en krigsallians är inte att jobba för fred i Europa utan kommer att innebära att trappa upp hotet och eskalera kriget ytterligare. Därför ber vi er att sluta upp med oss”, går det att läsa på evenemangssidan på Facebook.

”Utan förankrad debatt”

Elin Liss, kommunikationsansvarig på IKFF, berättar att syftet med demonstrationen är att visa att det, trots den snabba beslutsprocessen som nu pågår, finns ett brett folkligt motstånd mot en svensk Natoanslutning, som måste få synas och höras.

– Det har inte har synts i varken medierapporteringen eller debatten särskilt tydligt. Men motståndet finns och behöver få synas. Människor har ett behov av att höja sin röst i den här processen som går otroligt fort – dessutom utan en värdig och förankrad debatt och diskussion, säger hon till Syre.

Du tycker inte att de Nato-kritiska rösterna har uppmärksammats särskilt i media?

– Nej. I den breda mediedebatten har det varit en väldigt ensidig diskussion. Man har inte lyft och synliggjort olika problem med ett medlemskap på ett tillräckligt sätt. Det har också varit en extremt hård ton som gör att människor blivit mer osäkra på att ge sig ut i debatten.

Varför säger ni nej till Nato?

– Det är en militärallians som bygger på bland annat kärnvapen. Deras kompetens är krig och militära operationer och avskräckning, och det är inte så man bygger fred, säger Elin Liss.

Elin Liss, kommunikationsansvarig på Internationella kvinnoförbundet för fred, IKFF
Elin Liss, kommunikationsansvarig på Internationella kvinnoförbundet för fred, IKFF. Foto: Privat.

”Kanonmat för stormakterna”

Folket i bild/ Kulturfront, som också deltar, menar att ett Natomedlemskap bland annat skulle göra Sverige mer utsatt.

– Att gå med i Nato är inte en fredshandling, Nato är en krigsallians. Går vi med hamnar vi i skottgluggen mellan Ryssland och USA som båda har kärnvapen. Det blir en upptrappning och vi vill inte att Sverige ska bli kanonmat mellan stormakterna, säger Karin Rosenqvist, ordförande och ansvarig utgivare på Folket i bild/ Kulturfront, som menar att Natomedlemskap felaktigt har framställts som en fråga som handlar om att fördöma Rysslands angrepp på Ukraina.

Det är också något som Ung vänster Storstockholm påpekar.

– I medier så framställs det nu som att valet står mellan Nato eller Putin. Vi vill vara tydliga, det går att fördöma Putins invasion av Ukraina och samtidigt vara Natomotståndare. Det är inte ett val mellan Putin och Nato, det är ett val mellan krig och fred. Vi väljer fred, säger Amanda Jemander, vice ordförande för Ung vänster Storstockholm.

”Oro och rädsla får inte styra”

Kristna Fredsrörelsen efterfrågar bland annat en folkligt förankrad demokratisk beslutsprocess. Ett medlemskap kommer att ha en negativ påverkan på Sveriges säkerhet och framtida möjligheter att bidra till fred och utveckling internationellt, enligt organisationen.

– Höj blicken! Oro och rädsla får inte styra Sveriges beslut i Natofrågan. Förändringar i Sveriges säkerhetspolitiska linje kräver en djupgående demokratisk process, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.

Hon fortsätter:

– Vi vill uttrycka vikten av att Sveriges regering skapar en demokratisk process för att bereda och så småningom välja kurs för vår framtida säkerhetspolitiska ordning. Det är djupt oansvarigt att fatta avgörande beslut i hast och baserat på den senaste månadens katastrofala invasion av Ukraina.

Skulle ha deltagit

Tidigare fanns även Grön Ungdom med på arrangörslistan men de kommer inte att kunna delta på grund av att deras valfilm ska spelas in samma dag, meddelar förbundssekreteraren Lovisa Berglund. Men de håller fortfarande fast vid sin ståndpunkt i frågan.

”Nato är en kärnvapenallians och vi ser att det skulle förhindra Sveriges möjligheter att verka för nedrustning och avveckling av kärnvapen. Flera av medlemsländerna i Nato agerar också i direkt motsatt håll från det fria samhälle vi vill bevara, och därför inte några vi bör ha militära allianser med”, skriver Lovisa Berglund i ett mejl till Syre.

Syre kommer att vara på plats och live-sända från demonstrationen på lördag.

Läs mer: 

Skarp kritik mot SVT:s Natopanel: ”Skrämmande svagt”

Så tycker svenska fredsrörelsen om Nato: ”Behöver diskutera kärnvapen”