Radar · Politik

SD: Statsministern har slagit ett helt land i spillror

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) läser en saga om statsminster Magdalena Andersson (S) under Almedalsveckan.

Jimmie Åkesson anklagar statsministern för att avsiktligen förstöra Sverige.
– Magdalena Andersson verkar ha inspirerats av det gamla talesättet ”den man älskar agar man”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer in på scenen, sätter sig i en stol och inleder sitt tal med att berätta en saga.

– Det var en gång en kvinna, vi kan kalla henne Magdalena, som hemskt gärna ville ha ett attraktivt jobb. Faktiskt hela kungarikets mest eftertraktade, prestigefyllda jobb, börjar Jimmie Åkesson sin saga.

I sagan blir Magdalena Andersson intervjuad av en fiktiv person för jobbet. På varje fråga om vad hon har gjort tidigare i sin karriär svarar hon undvikande.

– Till slut tappade intervjuaren, en reslig hen med lite drygt tio miljoner huvuden, tålamodet och krävde att åtminstone få veta vad denna Magdalena hade gjort de senaste, låt säga, åtta åren. Magdalena svarade, efter stor vånda och med blicken sänkt i bordet, att hon hade ägnat de senaste åtta åren åt att avsiktligen förstöra ett land, säger Jimmie Åkesson.

Anklagar regeringen upprepade gånger

Han ställer sig sedan upp och fortsätter sitt tal med upprepade anklagelser mot statsminister Magdalena Andersson (S), regeringen och vad den har åstadkommit under nuvarande mandatperiod.

– Snart är det val och den regering som bär ansvaret för hur det blivit i Sverige, gör allt för att slippa prata om vad de har gjort och inte gjort. De vill hellre prata om vad de minsann ska göra. I framtiden – efter valet. Kanske – om Gud och Kicki/Bettan/Lotta vill. Nej, förlåt. Annie/Nooshi/Märta ska det vara, säger Jimmie Åkesson och fortsätter.

– Det bygger nämligen helt på att man också lyckas få med sig Centerpartiet. Och Vänsterpartiet. Och Miljöpartiet. Glöm inte det, att allt det som Magdalena Andersson lovar inför valet den 11 september det ska sedan, innan det blir verklighet filtreras genom ytterligare tre partier som har helt olika syn på vår tids stora samhällsproblem.

Enligt Jimmie Åkesson är de stora samhällsproblemen invandringen, integrationen, brottsligheten, energipolitiken och bränslepriserna.

100 stenar

Magdalena Andersson brukar säga att hon ska vända på varje sten för att hitta lösningar. Jimmie Åkesson kritiserar henne och resten av regeringen för att inte vända på rätt stenar.

– För att blotta regeringens totala oförmåga har jag tagit med mig hundra stenar hit till Visby. Hundra stenar som regeringen inte velat eller vågat, lyfta på.

Stenarna ska symbolisera hundra politiska förslag för att få ordning på Sverige igen. Han nöjer sig dock med att räkna upp fem av dem: en noggrann genomförd folkräkning, fängelseplatser utomlands, slopad mängdrabatt vid flera brott, avskaffad sekretess mellan myndigheter och betald polisutbildning.

Likt de andra partiledarna har gjort under sina tal så tar Jimmie Åkesson upp de höga priserna på bland annat mat, el och bränsle. Jimmie Åkesson kallar det för ”sossepriserna”.

– Låt oss slå fast detta en gång för alla: Världen blir inte bättre för att vi här i Sverige får det sämre. Att dieselpriset i Sverige är bland världens allra högsta beror inte på vad som sker i vår omvärld. Det beror på regeringens politik. Därför behöver vi byta regering, säger Jimmie Åkesson.

"Andersson älskar inte Sverige"

Han pratar om att Magdalena Andersson några dagar tidigare stått på samma scen och sa att hon älskade Sverige. Därefter listar han alla saker han tycker är dåligt med Sverige som att människor dör i vårdköer, de skjuts på gatorna., människor kastar sten på polisen, de tvingas flytta för att de inte klarar elräkningen och att människor tvingas säga upp sig för att de inte har råd att köra till jobbet.

– Magdalena Andersson verkar onekligen ha inspirerats av det gamla talesättet ”den man älskar agar man”, säger Jimmie Åkesson.

Läs mer:

”Kärnkraft här på Gotland om ni önskar”

Busch: De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd