Radar · Politik

”Kärnkraft här på Gotland om ni önskar”

Johan Pehrson (S) höll sitt första Almedalstal som partiledare under kvällen i Visby och pratade bland annat om ett förslagm om en stor satsning på skolan.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill ha kärnkraft runtom i landet även på Gotland.

Tisdagen var Liberalernas dag i Almedalen, och likt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har gjort tidigare vill även Liberalerna sätta fokus på skolan. Nya partiledaren Johan Pehrson presenterade ett reformförslag som skulle ge skolorna möjlighet att anställa tusen nya speciallärare för att elever som behöver särskilt stöd ska kunna undervisas i mindre grupper.

Syftet är att fler ska få behörighet till gymnasiet.

– Det är sorgligt att Socialdemokraterna vänder ryggen åt barn som behöver extra stöd i skolan – tvärtemot vad de lovat under alla år, säger Johan Pehrson under sitt Almedalstal.

Enligt Johan Pehrson skulle fler speciallärare leda till att stöket i klassrummen skulle bli mindre och stödet för elever med störst utmaningar bättre.

Liberalerna förslår att 2,5 miljarder kronor avsätts under nästa mandatperiod till stöd för kommunala skolor och friskolor för att de ska ha råd med speciallärare. Med de 1000 nya lärarna kommer det då att finnas omkring 6 500 speciallärare i hela landet.

Kärnkraft på Gotland

Han slog sedan fast att han tror på ett Sverige som klarar klimatomställningen med teknisk innovation och politiskt mod.

– Fossilfri energi från sol, vind och kärnkraft. Ren el från kärnkraft runtom i landet. Ja, också här på Gotland om ni önskar. Så hand upp alla ni som är från Gotland om ni har en landbit över, säger Johan Pehrson.

Även Johan Pehrson tog upp de höga priserna på bland annat mat, bränsle och el.

– Det har blivit dyrtider för den som bor i Sverige. Och dyrare kommer det att bli. I förra veckan dubbelhöjde Riksbanken räntan. Bolånen blir dyrare. Samtidigt som elpriserna når nya rekord mitt i sommaren efter åtta års vanvård av energipolitiken, säger Johan Pehrson och fortsätter.

– Några av er är liberala väljare men har tidigare lutat åt gröna partier. Till er vill jag säga att en röst på Liberalerna är en röst för en grön omställning, företagsamhet och feminism – samtidigt som vi också ser kvinnorna och hbtqipersonerna som förtrycks av de klanstrukturer som de gröna obegripligt nog ofta blundar för.

Vill bryta rekryteringen till gäng

Johan Pehrson talar om hur viktigt det är att bryta nyrekryteringen till gäng.

– Ingen ska fostras in i kriminalitet. Men just nu dras unga människor in i gängen med en enorm kraft. De blir barnsoldater för cyniska krigsherrar på platser där svensk lag är satt på undantag, säger Johan Pehrson.

– Tryggheten i Sverige utmanas nu av kriminella gäng, klanvälde och religiösa fundamentalister. Och av män som hatar kvinnor. Vi ska kalla dessa krafter vid dess rätta namn: Separatister! Personer som vill dra isär vårt demokratiska samhälle, säger Pehrson.

Läs mer:

Busch: De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd

Tre korta med tre småpartier