Radar · Politik

Busch: De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd

När Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller tal under Almedalsveckan kretsar det mycket kring Svenssonliv .

Hade Ringhalsreaktorerna varit i drift hade elpriserna i stora delar av Sverige varit hälften så höga, anser Ebba Busch.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch återkommer flera gånger till familjevärderingar, Svenssonliv och ”villa, Volvo och vovve” under sitt Almedalstal.

Enligt Ebba Busch är det de rödgrönas fel att färre når det livet, och särskilt Socialdemokraterna då de inte fått ordning på vare sig brottsligheten, otryggheten eller vårdköerna.

– Sverige ska vara ett välfärdsland,  Sverige ska inte vara ett köland, säger Ebba Busch.

– Vi är redo att kapa vårdköerna.

Busch vill skrota regionerna

Ebba Busch säger att vårdköerna inte är ett pengaproblem utan ett organisationsproblem och lyfter fram förslaget om att regionerna, tidigare landstingen, ska läggas ner och staten ta över hela ansvaret för vården.

– Landstingen fyller 160 år i år, låt dem gå i pension, säger KD-ledaren.

Dessutom har allt blivit dyrare på grund av Socialdemokraterna, anser Ebba Busch, och talar om ”Magdapriser” på bland annat bensin och mat. Som exempel nämner Ebba Busch ”det svenska kaffet” som gått upp med 40 kronor. En svensk gröda som få i publiken känner igen.

Sverige har även fått Magdapriser på elen.

– Ta fram dina elräkningar från i år – och dra sedan av hälften. Den halva som är kvar – det är vad du fått betala extra. Där har du Magdapriserna!, säger Ebba Busch.

"Det fanatiska kärnkraftmotståndet"

En av förklaringarna till att elen blivit så dyr är enligt Busch de stängda svenska kärnkraftsreaktorerna.

– Om de avstängda Ringhalsreaktorerna varit i drift denna vinter så hade elpriserna i stora delar av Sverige varit hälften av vad de nu istället blev. Nu när trollen står i farstun låtsas Andersson och Lööf att de värnar kärnkraften och är vänner av alla energislag. Det krävs vett för att skämmas. säger Ebba Busch och fortsätter.

– De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd – men det är vanligt folk som fått vakna upp med baksmälla.

I stället för att bygga kärnkraft vill de rödgröna dra fler elkablar från Norrland, enligt Ebba Busch. I talet säger hon att de rödgröna vill ”sno er el” riktat till Norrland.

– Bor du norr om dalarna kan du inte rösta på Socialdemokraterna. Då röstar du mot din egen hembygd.

Slängar till radikal vänstern

Ebba Busch villl bara med och bidra till en klimatomställning,  med ny grön teknik och utsläppsfri el, men inte genom att höja bränslepriserna vilket hon ser som en straffbeskattning av landsbygden.

Busch säger att hon vill sänka bensinpriset med fem kronor och dieselpriset med nio kronor.

– För man ställer inte om Sverige genom att köra ifrån svenska folket. Man svalkar inte av klimatet genom att steka hjärtlandet. Man bygger inte en grön framtid genom att köra småföretagare i diket. Vad tjänar det till om gräset är grönt – om kon är död? Vi är redo att ge rättvisa till hjärtlandet.

Ebba Busch ger en släng till Magdalena Andersson för att ha stulit delar av hennes tal för sex år sedan och en släng till den kulturradikala vänstern om hur de ”hånflinar” åt hennes tal om Svensson-liv.

Ebba Busch fortsätter med att argumentera för varför det är dags för väljare som tidigare röstat på andra partier att byta till Kristdemokraterna.

– En röst på Annie Lööf är en röst för att Stenevi och Bolund ska ha inflytande över jakten, skogen, vargen, jordbruket och drivmedelspriserna. Vi kristdemokrater erbjuder dig som tidigare röstat på Centern ett nytt hem, säger hon.

– I detta val – låna ut din röst till borgerligheten. Låt oss göra det som krävs för att lösa ut de svåra frågorna. Låt oss lösa ut de frågor Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet är idag är för splittrade för att lösa. För Magdalena Andersson kommer inte få samman Centerpartiet och Vänsterpartiet i för Sverige avgörande frågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV