Radar · Politik

“Budgetförslagen förvärrar den pågående klimatkrisen”

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, anser att om M, KD, SD och L:s vårbudget går igenom är det ett ännu ett hårt slag mot klimat- och miljöarbetet.

“En väldigt bekymrande utveckling, särskilt inför valet”, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Partierna har presenterat sina förslag på vårbudgetar. De två huvudförslagen är dels regeringens budgetförslag och dels det gemensamma förslaget från oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Redan när regeringen presenterade sitt förslag var Naturskyddsföreningen kritisk till vad de beskrev som sänkta miljö- och klimatambitionerna.
Oppositionens förslag upplever de som ännu sämre, uppger Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

"Klimat- och miljösatsningar får stå åt sidan"

Bland förslagen finns bland annat skattesänkningar på fossila drivmedel, utredning av reduktionsplikten och regeländringar som gör det lättare att bygga ut kärnkraft.

I den höstbudget för 2022 som togs fram av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, som accepterades i riksdagen och som regeringen sedan tvingats att följa, slopades bland annat ersättningen för skydd av fjällnära skog.

Naturskyddsföreningen oroas nu över att klimat- och miljösatsningar får stå åt sidan ännu en gång om oppositionens gemensamma förslag till ändringar i vårbudgeten går igenom också denna gång.

– Vi saknar de politiska satsningar som behövs för att snabba på klimatomställningen och för att Sverige ska leva upp till Parisavtalet. Det är helt fel väg att låsa in oss i fossilberoende, genom att sänka priset på fossila utsläpp, medan klimatkrisen eskalerar och Rysslands krig fortgår med stöd av fossilekonomin, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Centern kan fälla avgörandet - igen

I höstas föll avgörandet på Centerpartiet. när de röstade gult vilket innebar att de lade ned sina röster. Lägger de ned sina röster den här gången också kommer sannolikt regeringens budget att falla igen.

– Inget av de två budgetalternativen har de klimatsatsningar som krävs, men Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraternas budgetförslag kommer ytterligare försvåra möjligheten att nå våra klimat- och miljömål. Klimatet är fortfarande en prioriterad valfråga för många väljare, men det reflekteras inte i dessa budgetalternativ, säger Karin Lexén i pressmeddelandet.

Hon menar att det förslag som sticker ut ur klimatsynpunkt är de stora investeringar som Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår. Vänsterpartiet vill se 690 miljarder kronor i klimatinvesteringar och Miljöpartiet totalt 1 000 miljarder.

"Stora nedskärningar i biståndet"

Regeringens förslag om att dra av 9,2 miljarder kronor från det internationella biståndet för att finansiera mottagandet av flyktingar från Ukraina är det enbart Miljöpartiet och Kristdemokraterna som vänder sig emot.

– Regeringen vill göra större nedskärningar i biståndet än något annat EU-land är i närheten av. Det är ett svek mot världens fattiga och förtryckta och gör det svårare att förebygga konflikter och katastrofer i världen, nu och i framtiden. Det är bekymrande att inte fler partier än MP och KD vänder sig emot detta, säger Karin Lexén.

Läs mer:

Miljörörelser sågar budgeten

Svårt för regeringen att få igenom sin vårbudget i riksdagen

Ledare: En krisbudget som glömde klimatkrisen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV