Radar · Miljö

Miljörörelser sågar budgeten

Finansminister Mikael Damberg (S) går till riksdagshuset för att delta i budgetdebatten.

Den vårbudget som finansminister Mikael Damberg lade fram på tisdagen fick inget varmt välkomnande av miljöorganisationerna WWF och Naturskyddsföreningen. Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, kallade budgeten ”en besvikelse”.

Den som har barn, bor stort eller behöver bilen för att ta sig till jobbet pekades ut som vinnare i den lunta som Mikael Damberg tog på en budgetpromenad på tisdagen. Men inte om de samtidigt värnar miljön. Enligt Naturskyddsföreningen saknas betydande satsningar på miljöpolitiken, ”trots att det krävs väldigt mycket mer för att omställningen ska ske fullt ut och miljömålen ska kunna nås”.

– Allvarligt talat regeringen, vi kan inte dutta oss ur klimat- och naturkrisen. Istället presenteras åtgärder som riskerar låsa fast människor och företag i ett fossilberoende, som sänkt skatt på bensin, tusenlappen till alla bilägare och sänkt dieselskatt till jord- och skogsbruket, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen i ett uttalande.

Naturskyddsföreningen vänder sig också mot att stora delar av ökade kostnader för flyktingmottagandet kommer att tas från biståndsbudgeten. Något som kommer påverka miljö- och klimatsatsningar i andra länder. Organisationen vänder sig också mot regeringens prognos om att miljöbudgeten kommer att halveras från årets budget till 2025.

Är det alltså ett vallöfte från Socialdemokraterna, att en S-ledd regering tänker halvera miljöbudgeten? frågar sig Johanna Sandahl retoriskt.

"Kapplöpning"

Gustav Lind, generalsekreterare för WWF, riktar också kraftfull kritik mot vad de beskriver som en ”besvikelse”, bland annat på grund av de satsningar som kommer göra det billigare att köra fossildriven bil.

–Det är som en kapplöpning bland politikerna att bromsa klimatomställningen genom att göra det billigare att släppa ut. Det är nu som de stora besluten om att leda oss bort från fossilberoendet borde komma, inte att ytterligare sakta ned och låsa oss fast vid tekniker som leder till större utsläpp och är riskabla utifrån vår självförsörjning, säger Gustaf Lind.

Man är också starkt kritiska till att man inte ser några satsningar på miljön och den biologiska mångfalden, som pengar för att ersätta skogsägare i de fjällnära regionerna. Det är ett svek mot både skogsägarna och naturvården, enligt WWF.

Läs mer: 

Pengaregn för bilägare: ”Nödvändigt”