Radar · Miljö

Kärnkraftverksbygge i Österbotten avbryts 

Byggarbetsplatsen för det planerade kärnkraftverket Hanhikivi i Pyhäjoki.

Med anledning av den ryska invasionen i Ukraina vill Finlands regering avbryta bygget av ett kärnkraftverk i Österbotten, då bolaget bakom projektet har ryska delägare. Statsminister Sanna Marin anser att Finland bör frigöra sig från beroendet av rysk energiproduktion. 

Det finländska energibolaget Fennovoima har planerat att bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Österbotten, men efter uttalanden av Finlands statsminister kommer projektet med all sannolikhet att avbrytas, skriver Yle. Anledningen är att 34 procent av Fennovoima ägs av ett finländskt dotterbolag till ryska Rosatom, ett statsägt företag som hanterar både kärnenergin i Ryssland och det uran som används till kärnvapen.

Statsminister Sanna Marin menar att Finland bör frigöra sig från att vara beroende av rysk energiproduktion så snabbt som möjligt, och även näringsminister Mika Lintilä har sagt att han inte kommer att bevilja byggnadstillstånd för kärnkraftverket.

"Stark signal"

Åbo stadsfullmäktige beslutade år 2013 att stadens energibolag, Åbo Energi, skulle vara delaktigt i Fennovoimas kärnkraftsprojekt.

– Jag tycker redan att Mika Lintiläs uttalande är en stark signal för alla aktörer inom Fennovoima att det avbryts och det tror jag att alla accepterar. Situationen i Ukraina är faktiskt mycket allvarlig, säger Ulla Achrén från Svenska Folkpartiet till Yle. 

Nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken har länge arbetat för att stoppa bygget av kärnkraftverket. Beskedet från Finland är förstås välkommet, men invasionen i Ukraina – med kärnkraftverk i skottelden – överskuggar det mesta. 

– Vi är glada, men man är väldigt orolig nu, hur ska det här sluta? Man kan inte glädja sig riktigt än. Men vi har kämpat i tio-elva år och nu kanske vi äntligen slipper det här. Att det skulle kunna bli ett ryskt kärnkraftverk i Bottenviken känns inte alls troligt efter det ministrarna har sagt, säger Lena Lagerstam, kontaktperson för nätverket i Kalix. 

Ingen efterfrågan på aktier

Bygglovet för själva reaktorn, den del som Rosatom ska leverera, har fördröjts eftersom bolaget inte kunnat in komma med de handlingar som säkerhetsmyndigheterna kräver, berättar Lena Lagerstam. Men udden på halvön Hanhikivi, som kraftverket uppkallas efter, har hunnit skövlas, stödbyggnader har uppförts och utöver Rosatom finns många mindre ägare och kommuner som har satsat pengar i projektet. Åbo Energi har exempelvis redan betalat 20 miljoner euro (drygt 200 miljoner kronor).

– Vi har förlorat 20 miljoner euro, något man måste konstatera är ett faktum. Man kan alltid försöka sälja sina aktier men det har visat sig vara svårt för de städer och kommuner som velat sälja sina, eftersom det inte finns någon efterfrågan, säger Ulla Achrén till Yle.

I Sverige har Lena Lagerstam upplevt att det planerade kärnkraftverket varit en besvärlig fråga som ingen riktigt velat ta i.

– I och med att det ligger i Finland, men det påverkar oss. Vi hoppas nu att det är slut på det här och att vi får ett kärnkraftsfritt Bottenviken, och ett kärnkraftsfritt Sverige också. 

Läs mer: 

Ryssland kontrollerar kärnkraftverket

Ryska företag i samarbete med svenska kärnkraftverk

Hotfull strålning i Tjernobyl