Radar · Inrikes

Ryska företag i samarbete med svenska kärnkraftverk

Tillgång till känslig information kan innebära ett säkerhetshot.

Ryska företag samarbetar med svensk kärnkraft både när det gäller rivning av reaktorer och leverans av nytt kärnbränsle. Något som kan innebära en säkerhetsrisk, rapporterar Sveriges radios Studio ett.

Ett av de specialiserade företag som arbetar med att nedmontera de svenska kärnkraftreaktorerna i Barsebäck och Oskarshamn ägs av det ryska statliga bolaget Rosatom. Något som skulle kunna innebära en säkerhetsrisk, då de inblandade företagen för att kunna utföra sitt arbete behöver tillgång till känslig information, såsom ritningar, strålningsnivåer och transportvägar.

– I grund och botten så handlar det ju om att Ryssland befinner sig i en konflikt med västvärlden, och i det sammanhanget så använder ju Ryssland hela verktygslådan för att påverka oss och för att nå sina politiska mål, säger Daniel Jonsson, forskningsledare i civil beredskap på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Studio ett.

Även det statliga bolaget Vattenfall, som driver Ringhals kärnkraftverk, samarbetar sedan 2008 med det ryska företaget Tvel, som ska leverera en ny typ av kärnbränsle till Ringhals, något som planeras starta år 2023. Detta har inneburit att företaget har fått tillgång till detaljerad information om det svenska kärnkraftverket.

Detta skulle kunna vara ett säkerhetsproblem i och med att Ryssland har representanter på plats i svensk infrastruktur, menar Daniel Jonsson.

– Det andra är att Sverige legitimerar det här företaget genom att ta in dem och låter dem få inflytande. Mot bakgrund av vad som händer nu och vad många har sagt under ett antal år nu så är det i högsta grad olämpligt, säger han till Studio ett.

Vare sig regeringen eller säkerhetspolisen har blandat sig i Vattenfalls beslut av att samarbeta med det ryska företag.