Radar · Basinkomst

Vice presidenten: ”Argentina bör överväga universell basinkomst”

Cristina Fernández de Kirchner, vice president i Argetina, anser att landet behöver diskutera universell basinkomst.

Argentina borde börja diskutera införandet av en universell basinkomst. Det sa Argentinas vice president under ett möte. Samtidigt avgick landets finansminister på grund av den stigande inflationen. 

I Argentina finns ett lagförslag som skulle innebära att arbetslösa och låginkomsttagare skulle få en sorts ”basinkomst”, vilket Syre skrivit om tidigare. 

Att införa en ”basinkomst” fick nu stöd i ett tal som vice presidenten Cristina Fernández de Kirchner höll i lördags. 

Där sade hon att Argentina borde börja ”diskutera” införandet av en ”universell basinkomst”, rapporterar bland annat El Tribuno.

En universell basinkomst betyder egentligen att alla i ett geografiskt område får en penning regelbundet. Det skiljer sig alltså från lagförslaget om en ”basinkomst” till just arbetslösa och låginkomsttagare. 

Men Itai Hagman, som har formulerat lagförslaget, tolkade hennes tal, som att det handlade om just hans ”basinkomst” eller en ”grundlön” som många kallar idén i Argentina. 

”Som alla projekt är det under permanent uppbyggnad. Men vi är rörda av övertygelsen om att djärva åtgärder är utvägen i en allt mer koncentrerad ekonomi, där toppen har mer och de längst ner har mindre. Den universella grundlönen är social rättvisa”, skrev han på Twitter, rapporterar El Parlametario

Samtidigt som Cristina Fernández de Kirchner höll sitt tal sade landets finansminister upp sig. Han är den som har förhandlat om avbetalning av lån till IMF, en uppgörelse som Kirchner har kritiserat. Hon vill istället att landet ska spendera mer och att regeringen ska få större utrymme för reformer för att komma i bukt med inflationen. Att han sade upp sig tyder på en splittring inom landets koalitionsregering, rapporterar Financial times

Cristina Fernández de Kirchners tal hölls under en hyllningsceremoni till Juan Domingo Perón, Argentinas tidigare president som byggde upp en stark fackföreningsrörelse och genomförde en rad sociala reformer, men som också begränsade yttrandefriheten och betraktas som en diktator.

Läs mer:

Argentinskt basinkomstförslag vill hjälpa låglönearbetare

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna