Radar · Basinkomst

Argentinskt basinkomstförslag vill hjälpa låglönearbetare

Pandemin och en ständig inflation har slagit hårt mot vanliga människors ekonomi i Argentina.

En slags basinkomst till arbetslösa och låglönearbetare, det vill flera senatorer i Argentina införa genom ett nytt lagförslag. Med initiativet vill man stärka de sociala skyddsnäten och ta tag i den ”nya verklighet” som råder på arbetsmarknaden i landet efter pandemin.

Flera senatorer från den styrande koalitionen Frente de todos (Allas front) i Argentina lade i veckan fram ett lagförslag om att införa en slags basinkomst till personer som är arbetslösa, arbetar i den informella sektorn eller arbetar med en såpass låg lön att de kvalar in i en kategori som sedan tidigare definieras som låglönearbetare.

Förslaget vill ge en månatlig utbetalning på ett belopp som motsvarar en ”grundläggande matvarukorg” för en vuxen person, vilket enligt landets nationella statisitikmyndighet motsvarar 13 000 argentinska pesos, eller drygt 1100 svenska kronor. Medellönen i landet ligger idag på drygt 4200 svenska kronor, men kan variera kraftigt.

Jobb ingen garanti mot fattigdom

”Även med förmånen av ett jobb med bonus, socialt arbete och alla arbets- och fackliga rättigheter, är det möjligt att bli kvar under fattigdomsgränsen”, står det i förslaget enligt tidningen Clarín.

En av de drivande bakom projektet, senatorn Itaí Hagman, konstaterade att förslaget är ett svar på detta problem, och som gör att ”vi kan våga tänka på framtiden”:

– Det finns miljontals människor som arbetar, utan att ha ett formellt arbete, som inte är garanterade de mest grundläggande livsvillkoren. Detta fenomen inträffar inte bara i Argentina, det är globalt och är en följd av förändringarna i arbetsvärlden och den växande koncentrationen av rikedomar, sade han under presentationen, enligt Radio Dos.

Måste uppfylla motkrav

Förslaget tar dock inte sikte på att utgöra en universell basinkomst i strikt mening, som når alla och där inga motprestationer behövs. Förutom att vara låginkomsttagare måste du också uppfylla en av en rad olika motprestationer, exempelvis att fullfölja grundskolan eller delta i olika arbetsmarknadspolitiska program. Du får heller inte vara mottagare av arbetslöshetsersättning, pension eller andra typer av ekonomiska bidrag.

Lagförslaget är det tredje på kort tid som läggs av senatorerna i ett försök att utmana den ekonomiska politik som drivs av ekonomiminister Martín Guzmán.